Najnovije

SAD 2. februara počinju da istupaju iz sporazuma o raketama srednjeg dometa! Moskva, naravno, ne sedi skrštenih ruku!

Sjedinjene Države će 2. februara započeti proces istupanja iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa koji će potrajati pola godine – saopštila je Andrea Tompson.

Ruske rakete (Foto: Ria)

Ona u Stejt departmanu odgovara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost i zamenika je državnog sekretara SAD, a izjavu je dala u Briselu i pritom ponovo optužila Rusiju da krši taj sporazum.

Ona je dan ranije – u svojstvu šefa američke delegacije – učestvovala u Ženevi u pregovora o sudbini sporazuma, a naspram sebe je imala Sergeja Rjabkova koji je predvodio rusku delegaciju.

Tompson je naglasila da će Vašington nastaviti konsultacije sa Moskvom povodom kontrole i ograničavanja naoružanja, uključujući i strateško ofanzivno, ali da je za SAD problem to što Rusija ne poštuje sporazum o raketama srednjeg dometa pa se postavlja pitanje može li joj se generalno verovati.

Ministar inostranih poslova RF – Sergej Lavrov – povodom neuspeha ženevskih pregovora ocenio je da su potvrdili kurs SAD na uništavanje instrumenata strateške stabilnosti.

Istovremeno je izrazio nadu da SAD  neće istupiti i iz sporazuma START-3 o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Ruska zaziranja se ne zasnivaju samo na podacima njihove vojne obaveštajne službe i satelitske špijunaže. Američka novinska agencija Bloomberg prenela je priznanje Kej Bejli Hačison – stalne predstavnice SAD  u NATO – da Pentagon već finansira rad na raketama i radarima za borbu protiv raketa srednjeg i malog dometa.

Moskva, naravno, ne sedi skrštenih ruku.

Uveliko modernizuje svoje bombardere Tu-95MS i opremna ih usavršenim krstarećim raketama H-101 (sa klasičnom bojevom glavom)  i H-102 (sa nukleatnom taktičkom bojevom glavom).      

Američki specijalizovani internet-magazin Military Watch objavio je da su te rakete „vojni umetnički proizvod“ i da imaju domet od 3.000 do 5.000 kilometara.  A to znači da Tu-95MS njima mogu iz vazdušnog prostora Rusije gađati i Ameriku i celu Evropu.

Military Watch čak upozorava: „To je faktički globalni obuhvat!“

Modernizovani Tu-95 dobili su sasvim novu avionuku pilotske kabine,, novi moćnoi radar, sistem za radioelektronsku borbu i „perspektivni sistem navigacije`.

Pročitajte OVDE kako to Putin obnavlja nuklearni potencijal Srbije.

Izvor: fakti. org
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski: Rakete su opet u modi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA