Najnovije

VOJSKA SRBIJE DOBIJA NOVU PUŠKU: Poluautomatski snajper M-91 uvodi se u skladu sa projektom 1.500+

Srpska vojska do kraja godine dobija novu poluautomatsku snajpersku pušku M-91, najavljuje pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

M 91 (Foto: Jutjub)

Miloradović kaže da ovo oružje ima sve napredne karakterike modernog naoružanja, a uvodi se u skladu sa projektom “1.500+”.

- Ideja je da ova puška zameni postojeću M-76 u svakom pešadijskom odeljenju. Oružje je u potpunosti domaće proizvodnje. Ima nekoliko vrlo važnih modifikacija, ergonomija je bolja i na nju se mogu dodavati razni optički i elektronski dodaci – objašnjava Miloradović.

Prema njegovim rečima, jedna od inovacija je i kundak koji se po visini može podesiti za svakog vojnika posebno kao i mogućnost da nosi nožice, što strelcima omogućava maksimalnu efikasnost.

- Deo opreme biće i optički nišan, koji proizvodi Teleoptik-žiroskopi, sa uvećanjem i do deset puta, kao i noćni nišan “Sova”, takođe domaće proizvodnje, koji uvećava šest puta. Koristiće postojeću municiju kalibra 7,62x54 mm za mitraljez M-84, ali i snajperski metak za gađanje na udaljenostima većim i od 800 metara.

Reč je o vrlo savremenoj vrsti vojne opreme, koja će, po završenim testiranjima, biti u upotrebi do kraja godine – najavljuje Miloradović.

Počela intenzivna faza preobuke pilota za “leteći tenk” Su-25SM3. Višr o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA