Najnovije

ČASNI KRST ĆE NOSITI MAJOR ŽUNIĆ: Bogojavljenje u Staroj Pazovi

Petu godinu zaredom, na Bogojavljenje 19. januara na opštini Stara Pazova, na plaži Venecija u Starim Banovcima sa početkom u 11 sati, održaće se manifestacija „Plivanje za Časni krst“. Ovogodišnji podvig ulaska u hladnu dunavsku vodu je za još veće divljenje jer ovogodišnja manifestacija nije takmičarskog karaktera.

Slika od prošle godine (Foto: Stara Pazova promo)

Sprska pravoslavna crkva ove godine slavi 800 godina od proglašenja autokefalnosti , a kako je nedavno obeleženo i 100 godina od proboja solunskog fronta, ove godine Časni krst će poneti major Milan Žunić iz komande 204. vazduhoplovne brigade. Bez obzira na to kako i svake godine do sada plivanje za Časni krst okupiće 33 učesnika ( plivača ) što simbolizuje broj godina koliko je Isus Hristos imao kada je preminuo. Plivači će plivati 33m.

„Ikona Bogojavljenja, koju nosi jedan od plivača, prvo se nosi u crkvu da se osvešta, zatim se predaje Predsedniku opštine Đorđu Radinoviću u znak zahvalnosti jer plivače daruje medaljama. Svake godine se krst nosi u drugi Hram na osveštanje i nakon toga, u pratnji konjanika, krst stiže u Stare Banovce gde se formira Svečana litija koja zajedno sa sveštenstvom kreće na plažu Venecija gde se održava plivanje. „ izjavio je protojerej Aleksandar Cvitanović iz Hrama Svetog Oca Nikolaja iz Starih Banovaca.

Organizatori manifestacije su  Hram Svetog Oca Nikolaja iz Starih Banovaca, Hram Svetog Oca Nikolaja iz Belegiša, Hram Svetog Oca Nikolaja iz Surduka, Hram Svetog Vasilija Ostroškog iz Novih Banovaca, Mesna zajednica Stari Banovci, Mesna zajednica Novi Banovci, Turistička organizacija opštine Stara Pazova i Udruženje Kraljevine Srbije.

Na Bogojavljenje vernici jedni druge pozdravljaju radosnim pozdravom „Bog se javi“.Vernici veruju da se u ponoc pred Bogojavljenje, noć između 18. i 19. januara, otvaraju nebesa i Bog se ukazuje u svojoj veličini. Te noći ne treba zaspati do ponoći, a onda uz molitvu treba izgovoriti želju. Veruje se da je Bog spreman da u tom trenutku usliši svaku želju.

Naročit značaj u bogojavljenskom kultu ima voda. Na dan Bogojavljenja sveti se voda i deli vernom narodu. Bogojavljenska voda je velika svetinja, čuva se u pravoslavnim domovima i veruje se da ima  isceliteljsku moć.

Gde se za Časni krst pliva u Beogradu saznajte OVDE. Knjige iz Pravdine internet prodavnice možete pogledati i naručiti OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Snimak plivanja za Časni krst 2018. godine.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA