Najnovije

UNOSAN ŠVERC NA SEVERU SIRIJE! NIJE NAFTA! Švajcarski poslanik raskrinkao Tursku! I Erdogan umešan?! (VIDEO)

Godine 2018. turska vojska je ušla u Siriju i napredovala prema gradu Afrinu u operaciji "Maslinova grančica" protiv kurdskih snaga koje su se tamo nalazile. Ankara ih je optužila da sarađuju sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turska vojska na severu Sirije (Foto: Jutjub)

Švajcarski poslanik Bernhard Guhl, predstavnik Konzervativne demokratske stranke ove zemlje, obavestio je vlasti da bi Turska mogla izvoziti sirijsko maslinovo ulje i masline prisvojene posle turskih vojnih operacija, koje bi potom označili kao turski proizvod, prenosi Telegraf. Maslinovo ulje navodno stiže u Evropu, uključujući i Španiju.

- U Afrinu, okupiranom od strane Turske, maslinike pljačkaju i turske snage i milicije koje oni podržavaju. Masline koje kradu su prodate Španiji, a prodaja će se nastaviti - rekao je on.

Prema rečima poslanika, koji je podneo odgovarajući predlog u parlamentu svoje zemlje, prihod od opljačkanog maslinovog ulja ide u džepove militantnih snaga koje podržavaju Turci u Siriji. Takođe je upitan kako se te optužbe mogu biti dokazane.

- Nije bitno da li je konačna destinacija Španija ili Nemačka, ali mislim da je veoma važno da zemlja ili zemlje o kojima je reč pokrenu istragu kako bi utvrdili da li kompanije trguju sirijskim maslinama ili maslinovim uljem - insistirao je poslanik.

Tvrdnje su izašle na svetlost dana novinarskom istragom španskog onlajn novinskog portala “El Publiko” i kurdske novinske agencije “Firat”, koja je izvestila da su dobili dokumente turske vlade o tom pitanju.

“El Publiko” je saopštio da su turske vlasti prodale zaplenjeno maslinovo ulje sa sirijsko-kurdskih teritorija pomešano sa turskim proizvodima preko posredničkih kompanija. “El Publiko” je prošle godine javio da je njihova vrednost procenjena na 90 miliona dolara.

U isto vreme, Telegraf je naveo neke turske medije koji su izvestili da je turski ministar poljoprivrede Bekir Pakdemirli dao izjave o planovima vlasti da zadrže maslinova polja u Afrinu kada iz njega budu isterani Kurdi.

Godine 2018, Turska je pokrenula operaciju "Maslinova grančica" u oblasti Afrin bez saglasnosti Damaska, s ciljem da se kurdske milicije isteraju iz severne Sirije i stvori tampon između njih i turske granice. Turske i sirijske militantne grupe sukobile su se sa kurdskim JPG-om i snagama SDF-a, tvrdeći da imaju snažan uticaj u Siriji.

Ankara optužuje sirijsku kurdsku miliciju za vođenje terorističkih aktivnosti zajedno s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju Turska smatraa teroristima.

Novo naređenje iz Damaska! Tigrovi kreću na Idlib?! Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Turska vojna operacija “Maslinova grančica” u sirijskom Afrinu, tokom koje je proterano na hiljade Kurda iz ovog dela Sirije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA