Najnovije

TAČI ZATRAŽIO: Kosovska vlada da poštuje savet SAD i ukine takse!

Tzv. Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je danas od kosovske vlade da poštuje savet SAD u vezi sa nedavno uvedenim taksama na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. On je rekao da američki saveti ne treba da štete Kosovu, već da ga osnaže.

Hašim Tači (Foto: Jutjub)

- Aktuelna dešavanja i neke radnje (prištinskih) institucija, američka vlada prati sa zabrinutošću. Ova situacija je za žaljenje. Zato je sada vreme da poštujemo američke prijateljske savete koji imaju za cilj osnaživanje države Kosovo i mir u regionu – napisao je Tači na Fejsbuku. Stejt Department je krajem prošle godine tražio od kosovskog premijera Haradinaja da ukine takse.

Isti zahtev je ponovljen i kosovskim liderima i ambasadi u Prištini, i rečeno je da SAD zahtevaju hitnu suspenziju taksi, prenosi "Gazeta Ekspres".

- Sjedinjene Države su pozvale kosovsko rukovodstvo da trajno ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mera. Snažno ohrabrujemo obnavljanje fokusiranja na suštinske ciljeve Kosova - evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom - navedeno je u odgovoru američke ambasade za "Koha ditore ".

- Naš istorijski uspeh bio bi nemoguć bez pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika. Zato moramo biti zahvalni zauvek. Prijateljstvo Kosova sa SAD ne prestaje, ali se američka podrška ne može smatrati bezuslovnom ako napravimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrednosti na Kosovu, u regionu i Evropi. Naše vrednosti i naša vizija odgovaraju američkim - dodao je Tači.

Ukidanje taksi odbacio je premijer Ramuš Haradinaj, dok je Tači s druge strane rekao da Priština ne bi trebalo da bude talac sujete bilo kojeg vođe ili populizma.

- Lične sujete bilo kog državnog lidera ne bi trebalo da povrede naš američki državni i strateški interes za Kosovo i šire. Populističke akcije ne smeju ometati viziju i strateške odluke Kosova - dodao je Tači.

Drecun: Nezavisnost Kosova je bez perspektive! Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dejan Lučić otkriva: Hašim Tači ima veze sa Vladimirom Putinom preko poznanstva sa Bedžetom Pacolijem.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA