Najnovije

IAKO JE NA SPISKU NEPOŽELJNIH: NASA nastavlja pripreme za Rogozinovu posetu! 

Pripreme za posetu direktora „Roskosmosa“ Dmitrija Rogozina Sjedinjenim Američkim Državama se nastavljaju uprkos tome što su neki predstavnici vašingtonskog establišmenta kritikovali te planove, rekla je portparolka Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije SAD (NASA) Megan Pauers.

Dmitrij Rogozin (Foto: Ria)

„Planiranje moguće posete generalnog direktora (’Roskosmosa‘ Dmitrija Rogozina) se nastavlja“, izjavila je Pauersova, prenosi „Politiko“. „Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u oblasti svemira vuku korene iz sedamdesetih godina prošlog veka“, naglasila je portparolka NASA.

„NASA je istorijski pozivala direktore ruske svemirske agencije da posete Sjedinjene Američke Države. Sledeći te prethodne primere i nakon posete direktora NASA DŽima Brajdenstajna Rusiji u oktobru, gde je pratio slanje posade na Međunarodnu svemirsku stanicu, NASA je pozvala generalnog direktora ’Roskosmosa‘ da poseti postrojenja NASA u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da razgovara o aktuelnoj saradnji naših zemalja u oblasti vezanoj za svemir“, dodala je ona.

Brajdenstajn je ranije saopštio da bi sankcije direktoru „Roskosmosa“ mogle da budu privremeno ukinute, kako bi on mogao da dođe u SAD i razgovara sa predstavnicima NASA o daljoj saradnji.

Neki američki poslanici, i demokrate, i republikanci, kritikovali su te planove, izjavivši da one podrivaju sankcije protiv Rusije.

„Poseta šalje apsolutno pogrešan signal u vezi sa ukidanjem sankcija, čak i samo privremenim, kako bi Rogozin bio pozvan da se obrati studentima na jednom od naših najboljih univerziteta“, rekao je američki senator iz redova demokrata Mark Vorner, koji je član Odbora Senata SAD za obaveštajne poslove.

Rogozin će posetiti SAD u drugoj polovini februara. On namerava da prouči proizvodnju u preduzeću „Boing“, a mogao bi da se sastane i sa direktorom svemirske kompanije „Spejs iks“ Ilonom Maskom. Osim toga, direktor „Roskosmosa“ planira da razgovara o novim ugovorima za lansiranje raketa „Proton“.

Rogozin se na spisku američkih i evropskih sankcija nalazi od 2014. godine.

Pročitajte OVDE zašto Kina opasno zvecka oružjem.

Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kada bi NATO napao Rusiju – uništili bismo ih!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA