Najnovije

IZGLEDA ŠAŠAVO, ALI JE ISTINA: Albanski predsednik čuva srpski Skadar od srpskog zaborava

Skadar je grad koji je nezaobilazan u srpskoj srednjovekovnoj književnosti, a crnogorski kralj Nikola je posle više vekova hteo da ga vrati u sastav slobodnih srpskih zemalja.

Skadar na Bojani (Foto: Jutjub)

Piše: Ivan Milošević

Izgleda šašavo, ali Albanci nekim poslednjim potezima kao da se svrstavaju na stranu Srba u Crnoj Gori. Naime, Iljir Meta, albanski predsednik, danas je pokrenuo ideju o uspostavljanju brodske linije između Virpazara i Skadra.

Valja podržati ovu liniju, jer ćemo sa njom moći za čas da odemo do drevnog srpskog grada i obiđemo sve srpske znamenitosti toga mesta. Žao mi je što se ovoga nije setio neko od Srba iz Crne Gore, jer ideja je lepa i učvrstiće istorijske i ostale činjenice o Skadru, srpskom gradu, koji je silom prilika pripao Albaniji, ali zbog toga ne treba zaboraviti kome je on ranije pripadao.

Za one koji ne znaju Skadrom dominira tvrđava srpskog vlastelina Uroša Mrnjavčevića iz srednjeg veka. U njoj su još uvek sačuvani ostaci drevne pravoslavne crkve, a živa je i legenda o  mladoj Gojkovici koja je uzidana u bedeme tog zdanja. Sve to je lepo opisano u pesmi „Zidanje Skadra“, a brodska linija između Virpazara i Skadra lepo se uklapa u ovu istorijsku i ostalu mistiku drevnog srpskog Skadra.

Preko puta tvrđave puca pogled i na Taraboš. Na njegovim padinama tokom balkanskih ratova na hiljade Crnogoraca je ostavilo glavu jurišajući danima na njen vrh. Kralj Nikola i njegovi Crnogorci oslobađali su Skadar od Turaka i njenih slugu ne zbog toga što im se tako prohtelo, već što su želeli da obnove Dušanovo carstvo, čiji je Skadar bio sastavni deo. Valja, dakle, nakon putovanja brodom, obići i to mesto.

U centru Skadra nalazi se i crnogorsko groblje, gde su sahranjeni junaci sa Taraboša. Malo stariji Srbi iz Skadra sećaju se da je to groblje postojalo sve do Envera Hodže kada je sravnjeno sa zemljom, a danas se na njemu nalazi, koliko mi je poznato, dvorište škole. Ima još koječega srpskog u Skadru da se poseti, pa treba podržati Metu da uvede brodsku liniju, kada već ovi Montenegrini o tome ni da pisnu niti im to pada na pamet. 

Albanci su nešto ranije odlučili da podignu i spomenik Skenderbegu u Tuzima, što takođe treba podržati, jer je Skenderbeg srpskog porekla i taman koliko se Albanci sa njime ponose ništa manje to treba da rade i Srbi. Samo da pomenem da su Skenderbegov otac i brat sahranjeni u Hilandaru i da u tom srpskom manastiru i danas postoji pirg koji su oni posvetili tom hramu. Za one koji znaju da čitaju samo to je dovoljno da se shvati ko je bio Skenderbeg.

Da li Albanci nemerno ili ne ispunjavaju istorijske želje Srba podizanjem spomenika Skenderbegu i uvođenjem redovne linije između Virpazara i Skadra, nije mi poznato, ali treba podržati Metu i njegovu družinu da što pre i urade ono što su zamislili. Izgleda šašavo, ali je istinito, da u tome najviše mogu da ih ometu ovi DPS Novocrnogorci, jer kada se sete i otkriju šta je bio Skenderbeg i kome je pripadao Skadar, ne treba sumnjati da će sve uraditi da ometu Metu i njegove saradnike da sačuvaju srpsku istoriju i kulturu u Albaniji, a posebno u Skadru. 

Kako su srbi napravili najbolji pištolj na svetu, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oslobađanje Skadra

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA