Najnovije

SRBIJA SE NAORUŽAVA DO ZUBA: Vojska se oslanja na namensku industriju (VIDEO)

Naše oružane snage do 2021. godine biće opremljene rekordnim brojem sredstava iz srpskih fabrika. U VS lane ušlo 29 novih sistema oružja i opreme.

Orkan (Foto: Vojska Srbije)

Vojska Srbije do 2021. godine raspolagaće sa čak 90 potpuno novih sistema naoružanja i vojne opreme. Većina ovog arsenala, čak 76 sredstava, biće iz razvoja domaće namenske industrije. Na ovom spisku su raketno i PVO naoružanje, artiljerijska sredstva, duge cevi, municija, balistička zaštita, optika i izviđačka sredstva...

Lista zahteva stručnih službi Ministarstva odbrane i Generalštaba u godini za nama skraćena je za čak 29 različitih sistema naoružanja, municije i vojne opreme. To čini svojevrsni rekord, budući da je na terenu opremanja poslednjih decenija najuspešnija godina bila 2008, kada su se oružane snage ponovile sa svega osam novih sredstava.

- Razvoj svakog novog sistema dug je proces, koji traje i do 20 godina. Imamo težak zadatak da opremimo Vojsku Srbije tako da nadoknadi slabosti koje su se pokazale prethodnih godina. Reč je o najmanje 90 različitih sistema naoružanja, koliko su utvrdili vojni stručnjaci - navode u Ministarstvu odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne krije da Srbija može istinski da se osloni samo na sopstvene snage.

- Samo ono što sami osmislimo, razvijemo i proizvedemo jeste istinski naše. Sve ostalo, pa i kad dolazi od prijateljskih ili partnerskih država, podleže politici, diplomatiji i složenim međunarodnim odnosima - kaže Vulin.

Vojnotehnički institut (VTI) u Žarkovu nedavno je promovisao više od 40 različitih sredstava naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu naše vojske ili se nalaze u završnoj fazi ispitivanja. Posebno je značajan paket namenjen Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije. Pored modernizovanog raketnog sistema PVO "Kub-M", radara P-40, artiljerijsko-raketnog sistema PASARS-16, u njemu je savremena oprema namenjena avionu "orao", na čijoj modernizaciji se ubrzano radi. Reč je o digitalnoj instrument-tabli, navigacijskom displeju i ostalim uređajima koji će biti ugrađeni u starog jurišnika. Ovu opremu razvija zemunska kompanija "Teleoptik žiroskopi", kojoj je država pre nekoliko godina udahnula novi život.

Premijeru pred licem javnosti nedavno je dobio i set domaćeg naoružanja za helikoptere H145M - sedmocevni lanser za navođena raketna zrna kalibra 80 mm i kontejner sa jednocevnim mitraljezom 12,7 milimetara.

Inženjerski "izlazni" pečat dobili su borbeno oklopno vozilo "Lazar-3", artiljerijski sistem NORA B-52, modernizovani "Oganj - LRSV", terenac "fap 2832"... Naše oružane snage koristiće već za koji mesec i daljinski upravljivu platformu "Mali Miloš", samozaštitni ometač, kao i lepezu inoviranih raketa, municije i upaljača. Vojnici VS, posebno oni iz snaga za hitno reagovanje, ponoviće se i usavršenim ličnim arsenalom, kao i paketom zaštitne balističke opreme M-17. 

Sistemi Košava i Morava

Najsavremeniji proizvodi domaće namenske industrije, gde važnu ulogi ima i VTI u Žarkovu, jesu - navođene rakete. Poznati sistem "Alas" razvija privatna kompanija "Edepro", a VTI radi na razvoju srodnih sistema "Košava" i A-DND-18.

Ove izuzetno moderne rakete namenjene su, pre svega, stranim kupcima, ali zbog velikog dometa, izuzetne preciznosti i mogućnosti navođenja na cilj, na spisku su želja i naše vojske. I ove rakete mogu da se ispaljuju iz višecevnog bacača modularnog sistema "Morava", koji je interesantan i stranim kupcima.

Kako je Srbija napravila najbolji pištolj na svetu, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA