Najnovije

OD KOGA NATO TREBA DA SE ŠTITI? Da li je moguć izlazak Amerike iz Alijanse?

Još jedan skandal je izbio u američkom Kongresu: Predstavnički dom je odlučio da zabrani Donaldu Trampu da pomisli o povlačenju iz NATO-a. Američki predsednik je u više navrata jasno stavio do znanja da ne namerava da ponašanje saveznika u Alijansi i, ako je potrebno, spreman je na ekstremne mere. Glavno pitanje je da li će šef države doneti odluku o tako očajničkom koraku.

NATO (Foto: RIA Novosti)

Za zaštitu NATO pakta je bio potreban novi zakon

"U nekom smislu, ludo je da to uopšte treba da radimo", rekao je predstavnik Demokratske stranke, bivši pomoćnik državnog sekretara Tom Malinovski, koji je komentarisao situaciju.

Donji dom parlamenta glasao je za Predlog zakona o podršci NATO-u, koji zabranjuje predsedniku da povuče Sjedinjene Države iz Severnoatlantskog saveza. Dokument je podržalo 357 poslanika, 22 protiv, 54 je bilo suzdržano.

"Ovaj nacrt jasno odražava činjenicu da Kongres i dalje veruje u misiju koju NATO ispunjava i da će sprečiti sve kratkovidne pokušaje da se to potkopa i jednostrano se povuče iz saveza", izjavio je demokrata Steni Hojer, lider parlamentarne većine.

Zašto je nastala takva ideja?

Američki političari su veoma zabrinuti zbog odnosa Donalda Trampa prema NATO-u. Prošle nedelje, NJujork tajms, pozivajući se na savetnike šefa države, rekao je da bi predsednik mogao da povuče Sjedinjene Države iz NATO-a, "jer se ne dopada, koliko brzo ostatak saveza povećava vojne troškove". Prema pisanju američkog lista, šef države u privatnim razgovorima često je upoređivao NATO sa močvarom i zapretio da će napustiti organizaciju. "Takva odluka bi bila jednaka dezintegraciji saveza", smatraju novinari.

Trampova uvreda zbog izborne kampanje izazvana je činjenicom da saveznici NATO-a ne troše dovoljno na kolektivnu odbranu - manje od dva posto BDP-a.

Koliko novca za Alijansu izdvajaju SAD?

Vašington izdvaja najviše od svih NATO saveznika - 3,58% BDP-a. Sa preko dva procenta slede Estonija (2.08 odsto), Velika Britanija (2.12 odsto), Grčka (2.36 odsto). Poljska skoro ispunjava normu - 1,99 odsto.

Na NATO samitu, održanom u julu prošle godine u Briselu, Tramp se hvalio da su partneri odlučili da značajno povećaju potrošnju - do 33 milijarde dolara. Članovi saveza potpisali su zajedničku deklaraciju da će izdvajanja iz budžeta za vojne potrebe dostići dva odsto BDP-a, ali to će se desiti tek 2024. godine.

Može li Tramp da utiče na Evropljane?

Državni budžet obično odobrava parlament, u kojem su mnogi poslanici pacifisti i zagovaraju preferencijalno finansiranje nauke, obrazovanja i socijalne sfere. Ovo se ne može kombinovati sa povećanjem vojnih troškova.

"Amerikancima je uvek potreban spoljni protivnik kako bi mogli da ubede šefove država da dobiju budžet od parlamenta. Sada Rusija igra ulogu takvog strašila za NATO, ali to očigledno nije dovoljno da izvrši pritisak na alijansu, potrebne su dodatne mere", kaže politički analitičar i član Ruske akademije nauka Fjodor Vojtolovski, prenose RIA Novosti.

Nije sve u novcu

Još jedan iritant u odnosima NATO saveznika je predlog nemačkih i francuskih političara da stvore vlastitu vojsku u EU, koja ne samo da jača evropsku bezbednost, već i slabi zavisnost od Sjedinjenih Država. U Vašingtonu nisu videli ništa dobro u ome. Tramp je ideju evropske vojske nazvao "uvredljivom".

I mogu li SAD na kraju da izađu iz NATO pakta?

Čisto teoretski - mogu. Na kraju krajeva, dokument koji je usvojio Predstavnički dom još uvek mora odobriti Senat. Tada će morati da ga potpiše Tramp, tako da formalno ništa ne sprečava šefa države da proglasi povlačenje iz Severnoatlantskog saveza.

Kakvi su Trampovi motivi?

Prema Vojtolovskom, SAD uopšte neće napustiti NATO. Američki lider je pokrenuo političku igru, pokušavajući da reši problem koji su drugi američki predsednici, DŽordž Buš stariji i Barak Obama da reše – da nagovore saveznike da povećaju vojnu potrošnju.

"Postoji još jedan zadatak - prisiliti članove saveza da učestvuju u velikim američkim dugoročnim vojnim projektima i programima. Očigledno, radi se o povlačenju SAD-a iz Ugovora o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, kao io implementaciji novih inicijativa u oblasti protivraketne odbrane. o NATO-u - to je Trampova taktika “, objasnio je politički analitičar.

Da li će se Alijansa raspasti bez Amerikanaca?

Formalno, sedište NATO-a nalazi se u Briselu, ali zapravo Vašington postavlja uslove za savez, Evropljani imaju veću verovatnoću da budu siromašni rođaci. Nakon što bi napustili savez, Amerikanci bi izgubili jedino sredstvo stvarne kontrole nad evropskom politikom.

"NATO je institucionalno sredstvo koje vam omogućava da radite sa evropskim elitama. Pored toga, NATO je jedinstveni standard oružja, vojne opreme, ozbiljnih propisa koji određuju nabavku tog oružja. Za američki vojno-industrijski kompleks, savez je mehanizam kojim se evropski saveznici obavezuju da steknu američko oružje'’, naglasio je Fjodor Vojtolovski.

Sručnjak je takođe podsetio da se NATO fokusira na sistem odnosa sa saveznicima i ideološke pozicije "atlantista" sa obe strane okeana. Sjedinjene Države ni pod kojim okolnostima neće napustiti Severnoatlantsku alijansu, jer je celokupna kontrola bloka "zasnovana na američkom prisustvu".

Kako je Erdogan podržao najvećeg protivnika Amerike, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trampova ideja o napuštanju NATO pakta

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA