Najnovije

Putin u Beogradu predstavlja rešenje krize u Ukrajini?

BEOGRAD - Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je da ruski predsednik Vladimir Putin posetom Beogradu 16. oktobra pre svega želi da pošalje jasnu poruku da je Rusija aktivan igrač i u Evropi, ali i nasledik antifašističke borbe i moderne demokratije.
Vladimir Putin (printskrin RT)

Vladimir Putin (printskrin RT)

Janjić je Tanjugu rekao da bi trebalo očekivati da će Putin tokom posete Beogradu reći nešto značajnije u vezi sa situacijom u Ukrajini i najaviti razrešenje te krize uz aktivnu ulogu Rusije. On navodi da je Putin posetu najpre najavio, a onda, kaže, jedno vreme procenjivao kako da smanji rizike u slučaju da se poseta u ruskim i međunarodnim medijima predstavi kao početak izolacije Rusije, pa je zapravo tako Beograd, koji za Rusiju, kako navodi, i nije toliko važan, "postao jedino mesto u koje Putin može da ode". - Ovo je kratka poseta, koja pre svega ima potrebu da pokaže da je Rusija aktivan igrač u Evropi i da je zapravo naslednik antifašističke borbe, a to znači i moderne demokratije, rekao je Janjić. I dok Putin, objašnjava Janjić, posetom želi da pošalje poruku antifašizma, ona se na zapadu čita ne samo kao antifašizam, već i kao poruka protiv Ukrajine, koja je navodno fašistička. Kad je reč o temama koje će biti na agendi lidera dve zemlje, on navodi nekoliko vrlo važnih ekonomskih tema, među kojima su početak radova na gasovodu Južni tok, ali i neiskorišćeni krediti koje je Srbija dobila od Rusije. - Neće se ići u detalje, jer je Putin predsednik, a ne premijer, ali će se govoriti i o tome treba li Rusija da daje kredite ako se oni ne koriste, smatra Janjić. Navodi da će veoma važne biti teme iz oblasti diplomatije i bezbednosti koje će se naći na dnevnom redu i uveren je da Rusija neće zaustavljati Srbiju na putu ka EU, ali pretpostavlja da će tražiti da se taj put preispita ukoliko je u vezi sa ulaskom u NATO. Kosovo, smatra Janjić, ovog puta neće imati ozbiljnije mesto u agendi, i biće pomenuto kao "stvar na kojoj se gradi prijateljstvo dve države", dok će važna tema svakako biti predstojeće predsedavanje Srbije OEBS-om.
Pročitajte još:

Donfrid: Putin je bio i na proslavi Dana D!

Putin dovodi Karića u Srbiju?

Ocenivši da Srbija trenutno nema aktivnu politiku ni prema Rusiji ni prema zapadu, Janjić tvrdi da tako neće moći još dugo da vodi spoljnu politiku. - Sigurno da su poseta Vladmira Putina, ali i poruke ambasadora pred njegov dolazak, pritisak na Srbiju da počne da igra proaktivnu politiku, ili na strani Rusije, pa da drži veze sa EU i zapadom, ili na strani EU i zapada sa proaktivnim vezama sa Rusijom, uveren je Janjić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA