Najnovije

NA ARKTIKU POSTAVLJEN RADAR SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM: NJegov domet će premašivati 1000km

Radar „Rezonans-P“ je namenjen za otkrivanje i praćenje širokog spektra vazdušnih objekata na velikim daljinama. On je sposoban da precizno klasifikuje sve savremene leteće objekte, uključujući tu i one koji poseduju steltne karakteristike, kao i mini-bespilotne letelice i letelice koji se kreću hiperzvučnom brzinom.

Ilustracija (Foto: RIA)

Operativne sposobnosti radarskog kompleksa značajno poboljšava integracija fazirane antenske rešetke, gde lokator preko informacionog sistema u automatskom režimu rada razmenjuje podatke sa ostalim radarskim sistemima. „Rezonans-P“ je sposoban da otkrije ciljeve na daljinama 1,000+km. Na rastojanju do 600km on sintetiše kompletne informacije o zahvaćenim ciljevima, koje su neophodne za navođenje i gađanje raketnim PVO sistemima velikog dometa. Pretpostavka je da u režimu praćenja njegov procesor može da obradi više od 500 ciljeva.

Specifičnog ovog kompleksa je da nema karakterističnu rotirajuću antenu. Skeniranje prostora u krugu od 360 stepeni se obavlja pomoću posebnih elektronskih sredstava. Na ovaj način se povećava parametar pouzdanosti celokupnog sistema, produžava njegov životni vek i smanjuje potrošnja neophodne energije. Kompletna radarska stanica je napravljena isključivom upotrebom ruske tehnologije. „Rezonans-P“ je specijalno namenjen za korištenje u surovim arktičkim uslovima.

Po rečima bivšeg načelnika jedinica protivvazduhoplovne odbrane Aleksandra Gorkova, osnovni zadatak ojačavanja radarsko-osmatračke komponente grupe snaga „Sever“ je zaštita Severne flote i posebno njenih nukleranih potencijala koji se sastoje od strategijskih podmornica. Pored toga, ova grupa snaga opremljena snažnim radarskim sistemima zatvara i vazdušne koridore koji preko Arktika izvode u prostor Centralne Rusije, Urala i Sibira.

Treba dodati, da novoformirane jedinice koje su pridodate sastavu Artičke grupe postepeno obnavljaju infrastrukturu koja je tamo zatečena još iz vremena bivšeg SSSR-a. Tada je na ovom prostoru bila raspoređena 10.armija PVO. Međutim usled raspada SSSR-a ova armija je raspuštena u poslednjoj deceniji prošlog veka.

Nuklearne rakete iz Poljske i Rumunije stižu u Moskvu za samo nekoliko minuta-Rusija sprema odmazdu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin gradi veliku vojnu bazu na Arktiku

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube