Najnovije

PROTESTI ZAHVATILI CELU SRBIJU! Ni sneg nije sprečio građane da izađu na ulice

U Novom Sadu, Nišu, Užicu, Čačku, Kruševcu, Vranju, Zaječaru i Šapcu u toku su protesti "Jedan od pet miliona".

Protest (Foto: Jutjub)

U Novom Sadu je počeo drugi protest građana pod parolom "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama". Građani su se okupili u 18 časova kod Srpskog narodnog pozorišta, gde su im se obratili docentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana Bodroža, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Ivana Spasić, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Tea Vukadin.

Nakon govora, krenula je protestna šetnja Jevrejskom ulicom, zatim Bulevarom oslobođenja, potom u Maksima Gorkog do zgrade RTV-a, te do zgrade Pokrajinske vlade.

Okupljeni nose različite transparente i zastave Srbije i Vojvodine.

Danas je i više od 70 profesora, asistenata, saradnika i istraživača sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dalo podršku građanima koji protestuju u više gradova Srbije.

Novosađani su prvi put izašli na ulice u organizaciji inicijative "Jedan od pet miliona" prošlog petka.

U Nišu je održan treći protest "Stop teroru - za Niš bez straha", kao deo protesta "Jedan od pet miliona" koji se održavaju u Beogradu i još nekim gradovima. Organizator protesta je Pokret mladih" Za Niš bez straha". Govorili su bivši inspektor policije Nebojša Blagotić i Nađa Stošić ispred organizatora iz Pokreta mladih.

Na skupu u centru Niša zahtevane su ostavke ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića. Zatraženo je i vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava nad aerodromom "Konstantin Veliki", kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima.

Zatraženo je i rasvetljavanje serije paljevina automobila u Nišu i obezbeđivanje svih pružnih prelaza. Kao novi zahtev dodato je i preispitivanje rada Gradske toplane u Nišu, koja je uvećala račune za grejanje za prethodni mesec.

U Vranju je večeras prvi put organizovan građanski protest. Na gradskom šetalištu okupljeni građani nosili su transparent "Vranje bez straha - jedan od pet miliona", traže ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pristojnu i slobodnu Srbiju, jednake uslove za sve. Građani su zatim šetali glavnim gradskim ulicama.

Protest je održan i u Kruševcu, gradu u kome je krajem novembra napadnut Borko Stefanović, što je iniciralo protestne šetnje građana i opozicije.

Okupljenim građanima na Trgu glumaca obratili se najpre Boban Jovanović, koji je povređen kada i Lider levice i koji zajedeno sa  sugrađanima večeras protestvuje protiv nasilja koje je režim nametnuo na svim nivoima.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Dušanka Milosavljević je rekla da je došla iz ličnih pobuda, da okupljeni nisu političari, već nezadovoljni građani koji za dobrobit grada od koga ne odustaju, kao i zemlje u kojoj žive upozoravaju da nešto opasno nije dobro u društvu.

Zahtevi okupljenih kruševljana su ostavke Gradonačelnice i odgovornih za rad Toplane, kao i duplo manji računi za grejanje u naredna tri meseca. Da Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi.

Žele bolje uslove lečenja , pravo na istinite onformacije i drugačije mišljenje. I odlazak Aleksandra Vučića kao najodgovornijeg za loše stanje u Državi.

"Počelo je", "Izdržaćemo" poručili su šapčani sa druge protestne šetnje "Jedan od pet miliona".

Okupljenim građanima u centru grada obratili su se novinar Nenad Kulačin i organizator protesta Dušan Tufegdžić. Mlade su pozvali da uče strane jezike, kako bi zemlju mogli 

dostojanstveno da predstave na međunarodnoj sceni a vlasti da će ih i pored lošeg vremena biti sve više. Zahtevi učesnika protesta su isti kao i prethodnog petka. Osim zaustavljanja nasilja traže pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na Javnom servisu, zatim pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva Olivera 
Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.

Traže i ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao i obrazložernje 
plana za Kosovo od predsednika Vučića. Uz pištaljke i parole iz pešačke zone okupljeni šapčani prošetali su glavnim gradskim ulicama.

Šta ćemo ostaviti našoj deci u slučaju razgraničenja, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rale Petrović o protestu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA