Najnovije

TOTALNI ŠOK U SAD: Ruska vojska ponovila sirijski scenario, trupe ušle u Venecuelu. Ovo se dešava... (VIDEO)

Dok se međunarodna zajednica deli na one vlade koje nastavljaju da podržavaju venecuelanskog vladara Nikolasa Madura i one koje predvode SAD, koje su zvanično priznale lidera opozicije Huan Gaida kao legitimnog šefa države, Rojters izveštava da je grupa ruskih specijalaca sa vezama u Kremlju poslata u Venecuelu da obezbeđuje sigurnost Madura dok se bori sa najvećom pretnjom u svojoj vladavini, tokom svoje šestogodišnje vlasti.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Pretpostavlja se da su lica iz grupe Vagner Grup, privatni izvršioci koji su obavljali tajne misije u ime vlade, uključujući borbe u Siriji i Ukrajini (što podseća na  incident od februara prošle godine kada su snage SAD-a ubile desetine ruskih specijalaca u najbližem direktnom konfliktu između Rusije i SAD u Siriji).

Nejasno je kada su došli, i kada nameravaju da odu. Rusija je ponudila da posreduje u sukobu između Madura i Gaida, dok se pridružila Kini u krtikovanju SAD-a zbog uplitanja u venecuelanske poslove.

Rusija, koja je uložila milijarde dolara u Madurov režim, obećala je da će ove sedmice stajati iza lidera socijalista. Jevgenij Šabajev, lider lokalnog ogranka paravojne grupe, izjavio je za Rojters da je čuo da je broj specijalnih trupa u Venecueli otprilike 400.

Rusko ministarstvo odbrane i venecuelansko ministarstvo informisanja nisu odgovorili na zahteve za komentare. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je  “nemamo takve informacije”, na pitanje o ruskim specijalnim jedinicama.

Specijalci su putovali u Venecuelu  privatnim čarter letovima koji su prvi put leteli na Kubu. Optuženi su da su sprečili simpatizere opozicije, odnosno članove Madurovih snaga, da ga pritvore.

“Naši ljudi su tu isključivo zbog njegove zaštite”, rekao je Šabajev, u svetlu pokušaja kontraudara koji su početkom ove nedelje izveli  oficiri.

Jedan izvor je rekao da je grupa izvršilaca stigla u Venecuelu pre izbora prošle godine, kada je Maduro osvojio drugi šestogodišnji mandat, ali da je druga grupa stigla “nedavno”.

Podaci o praćenju javnih letova sugerišu da su grupe specijalaca stizali od sredine decembra do prošle nedelje.

Na pitanje da li je raspoređivanje bilo povezano sa zaštitom Madura, izvor je rekao: “To je direktno povezano.” Specijalci su odlazili u Venecuelu ne iz Moskve, nego iz trećih zemalja u kojima su vodili misije, dodao je on.

Treći izvor, koji je blizak privatnim vojnim izvršiocima, rekao je da u Venecueli postoji kontingent, ali nije mogao dati dodatne detalje. “Nisu stigli u velikom broju”, rekao je on.

Javno dostupni podaci o praćenju letova pokazali su da je jedan broj aviona ruske vlade koji je sleteo u Venecueli ili blizu Venecuele proteklih sedmica, iako nije bilo dokaza da su letovi bili povezani sa specijalnim jedinicama vojske. Ruski Iljušin-96 poleteo je u Havanu kasno u sredu, nakon što je krenuo u Moskvu i leteo preko Senegala i Paragvaja, pokazali su podaci.

Civilni avion je u vlasništvu divizije ruske predsedničke administracije, prema javno dostupnom ugovoru o nabavci koji se odnosi na avion.

Između 10. decembra i 14. decembra prošle godine, jedan teški teretni avion Antonov-124 i transportni avion Iljušin-76, izvršili su letove između Rusije i Karakasa, pokazali su podaci o praćenju leta. Još jedan Iljušin-76 bio je u Karakasu od 12. decembra do 21. decembra prošle godine. Sva tri aviona pripadaju ruskim vazduhoplovnim snagama, prema podacima za praćenje.

Otkako se Gaido proglasio vršiocem dužnosti predsednika, Maduro je pokušao da protera američke diplomate, obećavši da se neće povući. Pretio je odmazdom protiv onih koji podržavaju opoziciju.

Maduro i dalje zadržava kontrolu nad polugama moći, uključujući energetsku industriju zemlje i njenu vojsku, mada dok su ga vojni komandanti uglavnom podržavali, lojalnost trupa na terenu ostaje nešto manje izjašnjena. Maduro je optužio SAD za agitovanje venecuelanske opozicije da krene protiv njega.

Cela operacija je gotovo identična onoj koja se već dogodila u Siriji primećuju vojni analitičari. Tada su ruski specijalci ušli u Siriju i počeli čišćenje a da niko ni iz jedne obaveštajne službe SAD to nije ni pretpostavio. Izgleda da su Rusi odlučni da ovde demonstriraju svoju vojnu moć koja je u ovom trenutku broj jedan u svetu.

Vrlo je verovatno da Moskva ima plan da u Venecueli otvori trajnu bazu kako bi kompletnu teritoriju SAD imala kao na dlanu pod udarom nuklearnih projektila a kao odgovor na baze u Rumuniji i Poljskoj.

Činjenica je da ovo u Vašingtonu niko ni u snu nije očekivao i verovatni ih sada boli glava zbog iznenadnog preokreta. Vladimir Putin je još jednom dokazao da je potpuno nepredvidiv i da ga američke tajne službe nisu u stanju da pročitaju.

Proturski militanti svirepo likvidirali vlasnika prodavnice u Afrinu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA