Najnovije

ZAPADNI PRITISAK NA KOSOVO! Miloševiću izneli brojne zahteve, njegov odgovor bio jedini mogući: "Imamo pravo!"

Januar 1999. godine protekao je sa mnogo pritisaka sa Zapada u pogledu situacije na Kosovu i Metohiji, pošto su im dojučerašnji teroristi, postali "borci za slobodu".

Milošević (Foto: Jutjub)

Nemački ministar inostranih poslova i predsedavajući Evropske unije Joška Fišer uputio je pismo predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, u kome se u sedam tačaka navode zahteve koje mu EU postavlja.

-Povlačenje odluke o proterivanju šefa KVM Vilijama Vokera;

-Puno poštovanje dogovora sa OEBS i NATO i rezolucija Ujedinjenih nacija;

-Bezuslovna saradnja sa KVM i obezbeđivanje bezbednosti njenih članova;

-Saradnja sa stručnjacima Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu u ispitivanju događaja u Račku, kao i sa stručnjacima za sudsku medicinu EU;

-Garancije da će odgovorni za "masakr" u Račku biti krivično gonjeni, odnosno da će imena izvršilaca i naredbodavaca biti saopštena Haškom tribunalu;

-Suspendovanje sa dužnosti, u vreme trajanja istražnih radnji, oficira policije i vojske koji su 15. januara bili na dužnosti u Račku;

-Davanje konstruktivne podrške naporima EU i Kontakt-grupe da u neposrednoj budućnosti obezbede započinjanje jugoslovenskih pregovora sa vođstvom kosovskih Albanaca uz međunarodno učešće.

U pismu Fišer Miloševiću poručuje da je mirno rešenje kosovskog problema "nužno u interesu mira i stabilnosti u Evropi". Samo takvo rešenje, naglašava se u pismu, otvara put "normalnim odnosima EU i SRJ, koje svi žele".

Generali NATO Vesli Klark i Klaus Nauman preneli su u januaru 1999. godine jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću četiri zahteva, odbivši da preciziraju šta će se dogoditi ako ti zahtevi ne budu ispunjeni.

Posle razgovora sa njima, Milošević je istakao da je borba protiv terorizma legitimno pravo SRJ.

- U vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji predsednik Milošević je istakao da država u skladu sa ustavnim odgovornostima štiti svoj integritet, kao i živote i slobodu svih građana. Zato će delovanje banditsko-terorističkih grupa, koje su izvršile brojne zločine, pod imenom OVK, biti onemogućeno - poručio je tada Milošević.

Instruktori Specnaza sa legendarnom “Mosinkom” obučavaju sirijske snajperiste. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srbija danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA