Najnovije

PROŠAO TEST SIRIJE: Za pešadijske jedinice ruske armije razvijen izviđački kompleks „Glaz“ (VIDEO)

Ruska vojska će dobiti individualni izviđački kompleks „Glaz“ (srb. „Oko”). On po svojoj konstrukciji predstavlja mini-aparat sa kamerom visoke rezolucije, koji se poput signalne rakete ručno ispaljuje. „Glaz“ je već imao svoje borbeno testiranje u Siriji, preneo je reči neimenovanog izvora iz ruske namenske industrije.

Ilustracija (Foto: mil.ru)

„Za armiju je razvijen individualni sistem operativnog osmatranja „Glaz“, koji se sastoji od minijaturnog aparata sa padobranom, koji se ispaljuje kao signalna raketa“- rekao je sagovornik ove medijske kuće. Prema njegovim rečima u eksperimentalnom obliku je ovaj sistem već isproban u Siriji, od strane jedinica za specijalne operacije.

Kako je objasnio pomenuti izvor, vojnik na prvoj liniji fronta ručni lansira ovu raketu, koja dostiže visinu od približno 300 metara. U okviru nje se nalazi minijaturni aparat sa kamerom visoke rezolucije. Aparat održava svoju visinu zahvaljujući padobranu koji se nalazi u njegovom sastavu. Istvoremeno, slika sa kamere visoke rezolucije se prenosi na tablet koji se nalazi u opremi jedinice koja je upotrebila „Glaz“.

„Kompleks „Glaz“ omogućava operativni prijem podataka u realnom vremenu (foto i video format). On je posebno efikasan za prikupljanje informacija na terenu na kojem se drugim sredstvima veoma teško može doći do podataka, i gde je sama akcija njihovog prikupljanja opasna po život ljudstva“- napominje izvor iz ruske namenske industrije. Na primer, „Glaz“ je veoma upotrebljiv prilikom uličnih borbi, gde se između zaraćenih strana na uskom prostoru može naći veliki broj veštačkih pregrada koje značajno smanjuju vidokrug i otežavaju uvid u brojnost i namere neprijatelja.

Izvor je napomeno, da je kompleks u ovom momentu prošao sva fabrička testiranja. Masa lansirnog sredstva sa aparatom ne prelazi 400 grama, a njegova dužina je oko 300mm. Prema rečima izvora iz ruske namenske industrije, ceo kompleks u realnom vremenu prenosi informacije (kamera je direktno linkovana za laptopom operatora). „Glaz“ može da u veoma visokoj rezoluciji snima prostor površine od 0,5 km2.

Ruska vojska ponovila sirijski scenario, trupe ušle u Venecuelu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: TASS/ bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA