Najnovije

STOTINE MRTVIH U SIRIJI?! Sukobile se pro-ruske i pro-iranske snage?! Šta se to dešava? (VIDEO)

Lažne vesti o velikim sukobima između pro-ruskih i pro-iranskih frakcija u Siriji izazivaju uznemirenost u velikim medijima na engleskom i ruskom jeziku. Prema ovim izveštajima koji navode anonimne izvore, "proruske snage - Tigrovi i Peti jurišni korpus" sukobili su se sa "pro-iranskom Četvrtom divizijom" u blizini sela Šahta, Bredidg, Inab i Hajdarije" u severnoj Hami.

Ruska vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

U većini izveštaja se tvrdilo da je bilo od deset do 200 žrtava među borcima sa obe strane. Nijedan izvor nije mogao da pruži detalje o tome kako su počeli sukobi, ali se verzije razloga izbijanja sukoba razlikuju od "međusobnih razlika" do "kampanje za ograničavanje iranskog uticaja".

Većina medija predstavila je ove izveštaje kao neku vrstu vesti. Međutim, u stvari, ovo je priča koja traje nedelju dana. Prvi takvi izveštaji pojavili su se na nekoliko profila militanata na društvenim medijima i lokalnom portalu “Al Modon”. Kasnije su ove glasine preneli anti-Asadovi, anti-iranski i anti-ruski blogeri, citirajući i anonimne izvore da bi prikazali priču koja bi izgledala pouzdanije. Do 29. januara ove glasine su stigle do velikih medija, ali nema dokaza koji bi potvrdili ovakav razvoj događaja. Međutim, nedostatak činjeničnih podataka je ignorisan, jer ova priča doprinosi medijskim naporima SAD i Izraela koji su napravljeni da potkopaju saradnju između Irana i Rusije ili barem da pokažu da postoje značajne tenzije između dve strane.

Slična situacija je bila i 2018. godine kada su razni mejnstrim mediji, pa čak i vodeće američko rukovodstvo, predsednik Tramp i državni sekretar Pompeo, tvrdili da je "stotine" ruskih boraca ubijeno od strane Koalicije pod vođstvom SAD u pokrajini Deir ez Zor. Obe ove priče pokazuju kako bi falsifikovanje vesti moglo dopreti do široke međunarodne publike.

Dana 27. januara, ruske snage su lansirale najmanje tri rakete zemlja-vazduh na neidentifikovane vazdušne objekte u blizini vazdušne baze Hmejmim. Prema lokalnim izvorima, najmanje 3 bespilotne letelice koje su očigledno lansirane iz zone deeskalacije Idliba su presretnute.

Sirijska arapska vojska rasporedila je pojačanja na frontovima u blizini zone deeskalacije Idlib i izvršila niz artiljerijskih napada na položaje militanata u severozapadnoj Hami i južnom Idlibu 28. i 29. januara.

Pročitajte OVDE o sirijskim “Blekvoterima džihada”. Ko su i šta rade u Siriji?

Izvor: Pravda, South Front

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izraelci tvrde da su u Siriji uništili ruski raketni PVO sistem “Pancir S-1”

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA