Najnovije

TERMINATOR STIŽE: "Uran" - ruski robot koji će promeniti ratove budućnosti, a već je prošao pakao Sirije! (VIDEO)

Ruska vojska je dobila borbeni robotizovani sistem "Uran 9", namenjen za izviđanje, direktnu vatrenu podršku vojsci, kao i uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila i druge vojne opreme.

Uran (Foto: Jutjub)

Eksperti ocenjuju da bi taj sistem mogao kardinalno da promeni balans snaga u vojnim sukobima u budućnosti.

Generalni direktor koncerna "Kalašnjikov" Vladimir Dmitrijev je rekao da je "Uran" dobra naučna i tehnička osnova za buduće proizvode.

Taj sistem je testiran u Siriji i on će, uzimajući u obzir borbenu upotrebu u toj arapskoj republici, biti dorađen.

- Sirija je odličan poligon za testiranje koji omogućava da se pokažu jače i slabije strane svakog oružja - rekao je Dmitrijev.

Na robotizovanom kompleksu teškom 12 tona instalirani su: kompleks "Ataka" sa protivtenkovskim raketama, reaktivni bacači plamena "Šmelj M", automatski top 2A72 kalibra 30 milimetara i mitraljez kalibra 7,62 milimetra.

- 'Uran 9' je daljinski upravljano gusenično vozilo koje spada u kategoriju terenskih borbenih bespilotnih vozila. Ovaj robot je u stanju da sprovodi inženjersko izviđanje, pogađa različite tipove ciljeva, uništi niskoleteće vazdušne mete. U kupoli se nalazi njegovo oružje: 30-milimetarski automatski top, mitraljez i raketno naoružanje, koje se sastoji od protivtenkovskih navođenih raketa 'Ataka', protivvazdušnih raketa 'Igla' i reaktivnih bacača plamena 'Šmelj M'. Tog robota su, kako se to kaže, naoružali 'do zuba' - rekao je ruski vojni ekspert Viktor Baranec.

Ekspert dodaje da ruska vojska sada dobija manju partiju robotizovanih sistema "Uran 9", koju će temeljno isprobati i testirati, kako bi ti sistemi bili dodatno poboljšani.

Baranec navodi da bespilotna vozila postaju pokazatelj nivoa vojno-tehničkog razvoja ruske vojske.

- Prisustvo 'Urana 9' u ruskoj vojsci govori o tome da rukovodstvo Ministarstva odbrane ide u korak sa trendovima vojno-tehničkog razvoja, pošto je robotizacija vojske strateški pravac njenog razvoja u savremenim uslovima. Upravo bespilotna vozila postaju pokazatelj vojno-tehničkog razvoja armija. I ruska armija se ovde nalazi u prvim redovima - podvukao je Baranec.

Zapadni eksperti su ranije ocenili da je "Uran 9" pokazao da je u tehnološkom smislu već nastupila era bespilotnih tenkova, a da samo ostaje pitanje kako će različite armije njima raspolagati. Rusija ih je testirala i počela da ih koristi pre svih.

Pročitajte OVDE šta je to “Glaz”?

Izvor: rs. sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA