Najnovije

DAČIĆ: Putinova poseta podrška Srbiji, čekamo i Makrona

Predstojeću posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenjuje kao veoma važnu i kao potvrdu dobrih odnosa Srbije i Rusije.

Dačić (Foto: Jutjub)

Ivica Dačić je rekao za Tanjug da je poseta sama po sebi dobra poruka, jer ima mnogo različitih glasina o tome da Rusija ne podržava ovo što Srbija radi i predlaže oko Kosova i ocenjuje da su takvi komentari obična glupost.

Dačić kaže da su poslednjih šest, sada već i sedam godina, predsednik Vučić, ranije premijer, i on razgovarali sa ministrom Lavrovim, "sto puta", kao i sa ruskim predsednikom Putinom i sa predsednikom vlade Medvedevim.

"Uvek smo sve otvoreno govorili i oni su uvek znali sve i bili u toku", ističe Dačić i dodaje da Rusija uvek pruža punu podršku Srbiji i smatra da je dobro za Srbiju ono što Srbija smatra da je njen nacionalni i državni interes.

"I oni će to uvek podržati", siguran je ministar Dačić.

Istovremeno, na komentare, koji se, kako kaže, mogu čuti i na našoj političkoj sceni, o tome da je Srbija u službi ruskih interesa, odgovara da on kao ministar spoljnih poslova najbolje zna koga može uvek da pozove za pomoć kada je ona potrebna Srbiji.

"To je Sergej Lavrov. Voleo bih da mogu da pozovem i (američkog državnog sekretara) Pompea, i engleskog ministra spoljnih poslova, ali nisam siguran da će se javiti na telefon. A, naročito nisam siguran da će pomoći", kaže Dačić.

Dodaje i da je, kada se to ima na umu, lako zaključiti i shvatiti "da je to što radimo pre svega u srpskom interesu".

"Za nas je važno da jedna tako velika zemlja, kao što je Rusija podržava Srbiju", napominje Dačić i istovremeno podseća na važnost strateškog partnerstva sa Kinom, koja je takođe stalna članica Saveta bezbednosti, ali i na saradnju sa ostalim važnim zemljama.

"Za Srbiju je sada značajna i Makronova poseta Srbiji. Da pokušamo da napravimo strateško partnerstvo, koje ne bi bilo samo na papiru, jer mi imamo sporazum o strateškom partnerstvu, ali nemamo političko partnerstvo. Zato je važna ta poseta, naročito zbog veza koje smo imali pre sto godina sa Francuskom", kaže Dačić.

Srbija, međutim, traži i dodirne tačke sa američkom administracijom, ističe šef srpske diplomatije.

"Pozvao sam Pompea da dođe u posetu Srbiji. Pozvali smo i Trampa da dođe u posetu Srbiji, ali mislim da će doći u posetu kada se postigne neki dogovor o regionalnoj stabilnosti", zaključuje Dačić.

Kako se o Vulinovoj uniformi priča u Briselu, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Kurcu sam rekao sledeće …

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA