Najnovije

UKRAJINSKI "BELI": Evo ko Porošenku može da pomrsi konce!

Poslednjeg dana marta Ukrajinci biraju predsednika. Favoritima Petru Porošenku i Juliji Timošenko računicu kvari jedan komičar, piše u autorskom tekstu ukrajinski novinar i analitičar Sergej Rudenko.

Petro Porošenko (Foto: Sajt predsednika)

Piše: Sergej Rudenko

Predsednička kampanja u Ukrajini se zahuktava. Kroz tri meseca građani biraju novog šefa države i deluje da je rame uz rame sa dvoje favorita – bivšom premijerkom Julijom Timošenko i aktuelnim predsednikom Petrom Porošenkom – i glumac Vladimir Zelenski. U predvečerje Nove godine on je zvanično objavio da ulazi u trku.

NJegovo učešće u izbornoj kampanji za analitičare znači da je ekstremno teško predvideti ishod. Prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnjenja, ovaj komičar ima sve šanse da se nađe u drugom krugu glasanja. A to znači da ni Timošenkova ni Porošenko ne mogu sa sigurnošću računati da će borba biti odlučena u njihovom direktnom duelu.

Tokom poslednjih petnaest godina smo svedočili nadgornjavanju to dvoje političara. Nakon Narandžaste revolucije je Porošenko izgubio od Timošenkove trku za primat i premijersko mesto. Pa ipak, kada je Julija Timošenko formirala svoju drugu vladu, u njoj se našlo mesta i za Porošenka kao šefa diplomatije. Nakon Majdanskih protesta je Porošenko pak lako ostavio iza sebe Timošenkovu koja je tek nekoliko meseci pre toga, narušenog zdravlja, izašla iz zatvora.

Nema sumnje da su dolazeći izbori sudbonosni za njih dvoje. Za nju je ovo treća i, izvesno, poslednja šansa da sedne u najvažniju fotelju. Za njega je to borba da ostane u fotelji i zadrži svoje unosne biznise. Ona obećava da će, ako pobedi, „Porošenko odgovarati za sve“. On pak optužuje da će Timošenkova ponovo okrenuti Ukrajinu ka Rusiji.

U naredna tri meseca će njihove međusobne čarke davati ton kampanji. Najmanje jedno od njih dvoje će u drugi krug. Jedno od njih dvoje će verovatno na kraju i voditi državu.

Demoskopi su tokom poslednje godine u prvih pet favorita videli, osim pomenutog komičara Zelenskog, i muzičara Svjatoslava Vakarčuka. No i jedan i drugi dugo su pauzirali u političkim nastupima i nisu artikulisali svoje političke programe. Sada se Vakarčuku više ne daju nikakve šanse, ali je Zelenski ostao u vodećoj trojci protiv dvoje veterana ukrajinske politike.

Simpatizeri aktuelnog predsednika Porošenka jako su se najedili kada su, tik pred Novu godinu, na televiziji „1+1“ umesto novogodišnjeg obraćanja predsednika videli govor Vladimira Zelenskog kojim zvanično najavljuje kandidaturu. To se smatra javnom pobunom vlasnika te televizije Igora Kolomojskog protiv Porošenka. Smatra se da se tako se jedan oligarh svetio drugom zbog nacionalizacije banke „Privat“.

U čemu se sastoji ta osveta? Umetnički urednik „Kvartala 95“ i glumac Zelenski je čovek kojeg politika nikada nije zanimala, ali prema anketama može da se nađe u drugom krugu glasanja za predsednika. NJegov rejting je zapravo rejting nepoverenja u aktuelnu Porošenkovu vlast. Ukrajinci su masovno spremni da glasaju za komedijaša poznatog po ulozi predsednika Goloborodka iz serije „Sluga naroda“ – mnogi će pre glasati za njega nego za aktuelnu politiku.

Zelenski nije Ronald Regan i nikada nije bio guverner. Pa opet njegovo učešće u trci stvara nevolje za Porošenka i Timošenkovu. Jedino je pitanje da li glumac i oni koji stoje iza njega imaju nameru da idu do kraja. Nije isključeno da bi, u slučaju da uđe u drugi krug protiv Timošenkove, Zelenski mogao da se povuče u njenu korist. Timošenkovu, uostalom, aktivno podržava i vlasnik televizije Kolomojski.

A šta će posle izbora biti sa Zelenskim? On će povesti svoju stranku „Sluga naroda“ na parlamentarne izbore u oktobru.

Čak i pre zvaničnog početka kampanje više od trideset političara je najavilo kandidature. Uskoro će biti poznato ko će od njih proći proces registracije koji zahteva i polaganje zaloga od dva miliona grivni (oko 60.000 evra). Poslednji dan registracije je 7. februar. Većina kandidata neće imati nikakvih izgleda već koristi predsedničku kampanju za promociju pred parlamentarne izbore. Neki od njih su uobičajeni ubačeni kandidati sa ciljem da pokupe deo glasova koje bi inače dobili ili Porošenko ili Timošenova.

 Ukraine Wahl Kandidaten Julia Timoschenko und Pjotr Poroschenko
Iz vremena uslovnog prijateljstva: Timošenkova i Porošenko pevaju himnu na inauguraciji Juščenka (2005)

U osvit kampanje možemo zaključiti da u ukrajinskoj politici – sa izuzetkom Zelenskog – nema novih lica. Pet godina nakon svrgavanja režima Viktora Janukoviča gledamo previše dobro poznata lica. Glavni favoriti su u politici već duže od dve decenije. Ali ako ništa drugo, zahvaljujući jednom komičaru, trka će biti zanimljiva.

Pročitajte OVDE sve o pokušaju vojnog udara u bogatoj naftom afričkoj zemlji.

Izvor: dw. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ukrajina će se raspasti na 3 dela jer su joj na vlasti fašisti.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA