Najnovije

PENTAGON U OGROMNOM PROBLEMU: Ko će predvoditi američku vojsku?

U prvoj nedelji 2019. godine već dva pretendenta na mesto načelnika Pentagona su odbili da zauzmu tu poziciju, nakon što je ono upražnjeno posle ostavke DŽejmsa Matisa.

Pentagon (Foto: Pixabay)

Kako piše američki list Politiko, bivši republikanski senator iz Arizone, DŽon Kajl, odbio je da preuzme dužnost šefa Pentagona. Pre njega, penzionisani američki general DŽek Kin, koji je sada Trumpov savetnik, nije pristao da preuzme tu funkciju.

A za Kina, ovo je drugo odbijanje: on nije pristao da preuzme mesto šefa Ministarstva odbrane čak i tokom formiranja američke vlade 2016. godine, odmah nakon Trumpove pobede na predsedničkim izborima.

"Ova odbijanja su posebno upečatljiva zbog činjenice da je pozicija u Ministarstvu odbrane istorijski bila jedna od najprestižnijih, najuticajnijih i najpoželjnijih za veterane nacionalne bezbednosti", piše Politiko.

Oba ova političara, kao i press služba Bele kuće, odbili su da daju komentare za medije.

Prema izvorima iz Vašingtona, Tramp nije očekivao da će se suočiti s takvim poteškoćama u pronalaženju novog šefa Pentagona.

Podsetimo, bivši američki sekretar za odbranu DŽejms Matis podneo je ostavku u decembru 2018. godine, izražavajući tako neslaganje sa Trampovom odlukom da povuče američke trupe iz Sirije.

Poziciju v.d. šefa Pentagona trenutno zauzima Matisov zamenik Patrik Šenahan, ali u Trampovoj administraciji niko ne bi želeo da ga vidi na visokom položaju na trajnoj osnovi.

Kako Rusi bombarduju teroriste po Siriji, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Matisovo povlačenje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA