Najnovije

TRAMPOV SAVETNIK RAZOČARAN NAPUSTIO ERDOGANA: Nema dogovora o sirijskim Kurdima!

Amerika i Turska bez sporazuma oko nastavka akcija na bliskom istoku. Razočarani DŽon Bolton bez susreta sa Erdoganom napustio Ankaru.

Amerika, Turska i Sirija (Ilustracija: Pravda)

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton otišao je danas iz Turske ne susrevši se pre toga s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a razlog je razmimoilaženje Vašingtona i Ankare u vezi sa odnosima prema kurdskim borcima u Siriji.

- Turska ne može da prihvati nedavne komentare DŽona Boltona da Ankara mora da se složi s tim da zaštiti kurdske saveznike Vašingtona u Siriji - izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Obraćajući se članovima svoje AK partije u parlamentu, Erdogan je rekao da je Bolton napravio ozbiljnu grešku pozivajući na nove uslove američkog povlačenja iz Sirije, kao i da Turska ne može da prihvati kompromis po pitanju kurdske milicije.

Turski lider je dodao da zvaničnici iz američke administracije možda pokušavaju da opstruiraju "jasan sporazum" koji su on i predsednik SAD Donald Tramp postigli u telefonskom razgovoru 14. decembra. On je pojasnio da je u tom razgovoru, koji je opisao kao istorijsku prekretnicu, Turska obećala da će preuzeti borbu protiv preostalih ekstremista Islamske države kada se američke trupe povuku iz Sirije.

Erdogan je naveo da su turske pripreme za novu vojnu ofanzivu protiv terorističkih grupa u Siriji u velikoj meri završene, da Ankara ne može činiti ustupke i da će svi umešani u teroristički koridor biti kažnjeni.

Predsednik Turske je dodao i da je borba Sirijske kurdske jedinice za zaštitu naroda (YPG) protiv Islamske države "velika laž" i da njih Turska smatra terorističkom organizacijom i delom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Bolton se sastao juče sa Ibrahimom Kalinom, savetnikom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, sa kojim je razgovarao o sudbini sirijskih Kurda. Tokom vikenda je bilo najavljeno da će Bolton i Erdogan razgovarati o sudbini kurdskih snaga na severu Sirije koje imaju podršku Vašingtona, a sve u paketu diskusije o povlačenju vojnika SAD iz te zemlje.

Bolton je rekao da je tražio uveravanja od Turske da neće napasti kurdsku miliciju u Siriji, saveznika SAD u borbi protiv Islamske države.

Ankara je fokusirana na to šta će se dogoditi sa američkim bazama i američkim oružjem koje je dato kurdskim borcima, rekao je juče portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. On je dodao i da nema usporavanja u povlačenju SAD iz Sirije, iako su se neki suprotni stavovi mogli čuti proteklih dana od administracije SAD.

Siriju kakvu niko nije video pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Turska, Sirija, Iran i Irak protiv Kurdistana

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA