Najnovije

TRAMPOVO DRAMATIČNO OBRAĆANJE NACIJI: Na ivici vanrednog stanja, traži pare od Kongresa za izgradnju zida (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od Kongresa 5,7 milijardi dolara ove godine kako bi se izgradio zid na granici sa Meksikom, ali nije proglasio vanredno stanje, koje bi moglo da dovede do finansiranja tog projekta, mimo budžeta, odnosno Kongresa.

Tramp (Foto: Jutjub)

On je u televizijskom obraćanju naciji rekao je da je na američko-meksičkoj granici sve veća bezbednosna kriza, prenosi Glas Amerike.

"Tokom godina, hiljade Amerikanaca su brutalno ubili oni koji ilegalno ulaze u našu zemlju a još hiljade života će biti izgubljeno ako ne reagujemo odmah. Ovo je humanitarna kriza, kriza srca i duše. Prošlog meseca, 20.000 dece je ilegalno uvedeno u SAD, što je znatno povećanje. Tu decu koriste kao pione surove bande i beskrupulozni krijumčari ljudima", rekao je Tramp.

Međutim, posle nekoliko dana tokom kojih je nagoveđtavao da bi mogao da iskoristi svoja predsednička ovlađćenja da proglasi vanredno stanje, kao prvi korak da usmeri novac za zid bez dozvole Kongresa, Tramp je delovao kao da je spreman da, umesto toga, nastavi da radi na pronalaženju ređenja s Kongresom.

Tokom obraćanja Tramp je rekao da je jedini razlog što vlada ostaje zatvorena taj što demokrate odbijaju da finansiraju obezbeđivanje granice.

"Svim građanima poručujem - zovite Kongres i recite im da konačno, posle ovolikih decenija, obezbede našu granicu. To je izbor između ispravnog i pogrešnog, pravde i nepravde. Pitanje je možemo li da ispunimo svoju svetu dužnost prema američkim građanima kojima služimo", rekao je Tramp.

Posle obraćanja Trampa, naciji su se obratili lideri demokrata u Kongresu.

Novoizabrana predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi poručila je da "predsednik Tramp mora da prestane da džii američke građane kao taoce, prestane da proizvodi krizu" i da mora da ponovo otvori vladu.

Ona je dodala da je predsednik izabrao strah a da demokrate žele da se drže činjenica i dodala da i demokrate žele sigurnu granicu, ali uz poštovanje osnovnih američkih vrednosti, poručujuci da žene i deca imigranti na granici ne predstavljaju bezbednosnu pretnju već - humanitarni izazov.

Lider manjine u Senatu Čak Šumer izjavio je da simbol Amerike treba da bude Statua slobode a ne devet metara visok zid i dodao da je predsednik Tramp zatvorio vladu zato što nije uspeo da ubedi Kongres i američki narod da snose troškove izgradnje "neefikasnog i nepotrebnog zida na granici".

"Mi ne vladamo tako što pravimo scene kao deca", rekao je Šumer i dodao da predsednik nanosi štetu milionima Amerikanaca zato što mu želja nije ispunjena.

Naši migovi su premoćni čak i za SAD! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA