Najnovije

MAKRON KONAČNO PROGLEDAO: "Moramo da radimo sa Rusima"! Francuski predsednik je ovim rečima oduševio Putina

Obnova dijaloga s Rusijom je istorijska i geografska realnost, poručio je u utorak za govornicom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope francuski predsednik Emanuel Makron.

Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

Prvi stanar Jeliseja je pozdravio nedavnu odluku ove institucije da posle niza godina ukine suspenziju prava učešća ruskih poslanika u njenom radu zbog Krima.

Makron je naglasio da je to dobra odluka, jer je Rusija stara članica i da je njeno mesto u SE, kao i da je to od značaja za njene građane, da bi u ovoj instituciji mogli da ostvaruju svoja puna prava i obaveze.

Francuski predsednik je takođe podvukao da taj njegov stav ni u kom slučaju ne treba dovoditi u vezu s, kako je naglasio, neprihvatljivim kršenjem prava jedne članice SE u odnosu na drugu. Istovremeno je postavio pitanje efekta prvobitne odluke, da se suspenduje učešće ruskih poslanika, naglasivši da su posledice isključenja bile suprotne namerama onih koji su ih predložili.

Što se tiče ukrajinske krize, insistirao je na punom sprovođenju Sporazuma iz Minska i već za sledeću sedmicu najavio novi sastanak u okviru "normandijskog formata" koji okuplja predstavnike Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke. Emanuel Makron je, takođe, pohvalio nedavnu razmenu zatvorenika i poručio da s tom praksom treba da se nastavi.

Govoreći o ostalim temama, francuski predsednik je postavio pitanje poštovanja osnovnih prava u Turskoj, Rusiji, ali, kako je naglasio, i u nekim zemljama članicama EU gde su na vlasti autoritativni režimi.

Šef francuske države je naglasio i nedostatak multilateralizma u rešavanju gorućih svetskih pitanja, među kojima je i problem mondijalističkog kapitalizma sa izraženim socijalnim razlikama.

Makron se založio i za harmonizovanje šengenskog prostora i preraspodelu migranata na osnovu solidarnosti među zemljama članicama.

“Ko ne želi da se tome povinuje, treba da bude isključen iz šengenskog sporazuma”, bio je oštar francuski predsednik, za šta je bio nagrađen dugim aplauzom poslanika PSSE.

On je poručio da treba poboljšati neefikasan sistem evropske politike azila, skratiti vreme čekanja za one kojima je pomoć zaista potrebna i brže vraćati one koji na to nemaju pravo. Posebno je istakao potrebu efikasnije borbe protiv trgovaca lažnom nadom.

Sramota zbog izgubljenih života

Makron je istakao da je njegova zemlja u poslednje vreme primila najviše izbeglica s mora.

“Svaki izgubljeni život u vodama Mediterana je sramota za sve nas”, poručio je francuski predsednik.

Pročitajte OVDE šta je predvideo poznati politikolog o tome kako će izgledati sledeći svetski rat.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA