Najnovije

MOĆNA KINESKA RAKETA ZATRESLA SVET! Pandan je ruskom Jarsu, a ima domet i do 15.000 kilometara (VIDEO)

Nova interkontinentalna raketa prikazana na vojnoj paradi u Pekingu povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine je ozbiljno oružje, ali i poruka da je ova zemlja u stanju da parira bilo kom potencijalnom agresoru, ocenjuju ruski vojni eksperti.

Kineske rakete F-100 (Foto: Jutjub)

Na najvećoj vojnoj paradi u kineskoj istoriji, održanoj na trgu Tjenanmen, tokom 80 minuta, koliko je trajala, prodefilovalo je oko 15.000 vojnika, 580 jedinica tehnika i 160 aviona i helikoptera.

Na paradi je, između ostalog, prikazan i novi supersonični izviđački dron DR-8, ali i najnovija kineska supersonična strateška krstareća raketa Dongfeng-100.

U medijima se ranije pojavila informacija da ove rakete mogu da savladaju američke protivraketne sisteme i da pogode ciljeve na velikoj udaljenosti. Vojni komentator Viktor Baranec napominje da, što se tiče najmoćnijeg kineskog oružja - o njemu i sami građani Kine malo znaju.

Pandan ruskom Jarsu

„Kakve su taktičko-tehničke karakteristike te rakete zna veoma uzak krug ljudi iz političkog i vojnog rukovodstva. Zna se samo da je to intekontinentalna balistička raketa, čiji je domet preko 10.000 kilometara. U tom segmentu Kinezi su, faktički, na drugom mestu, jer rakete tako velikog dometa ima još samo Rusija, a to su Jars“, objašnjava ruski vojni ekspert.

Što se tiče same konstrukcije rakete, kako kaže, ne želi da umanji dostignuća naučno-tehničkog razvoja Kine, ali neke tajne mehanizma takve rakete Kinezi su, svojevremeno, uzeli od Rusije.

Prema rečima Baraneca, kineska raketa ima „veoma ozbiljnu“ bojevu glavu, čiju moć Kinezi za sada ne otkrivaju, ali se pretpostavlja da je reč o glavama sa individualnim navođenjem.

Stručnjak za naoružanje Dmitrij Kornjev slaže se da je Dongfeng 41 najsavremenija interkontinentalna raketa, koja, bar po spoljnim parametrima, podseća na ruski Jars.

„To je mobilni sistem na automobilskoj šasiji. Reč je raketi na tvrdo gorivo, što je najsavremeniji trend, jer je takve rakete daleko jednostavnije servisirati i primenjivati. Plus je kompaktna, može da se lansira u svakom trenutku, a da se pritom ne zna odakle: može da se premešta autoputevima u sektoru gde je locirana”, navodi Kornjev.

Domet i do 15.000 kilometara

On ocenjuje da su karakteristike kineske rakete, u najmanju ruku, ništa gore od mnogih ruskih i američkih raketa.

“Domet joj može biti i do 15.000 kilometara. To je mnogo, posebno za mobilnu raketu. Po borbenom opterećenju najverovatnije je slična ruskom Jarsu, koji nosi šest balističkih borbenih blokova sa individualnim navođenjem. Možda ih je i više, jer nema preciznih informacija, ali teško da ih je više od 10“, pretpostavlja Kornjev.

Dodaje da je kardinalna prednost kineske rakete to što su počeli da je grade posle SAD i Rusije, te su već mogli da iskoriste maksimum već poznatih tehnoloških dostignuća — najmodernije gorivo i najmoderniju elektroniku. Kinezi, kaže ruski stručnjak, dobro koriste svetsko iskustvo, koje sakupljaju sa svih strana sveta.

Prikazana i nova raketa srednjeg dometa

Na paradi je prvi put prikazana otvoreno, bez navlake, i raketa DF-17 srednjeg i kraćeg dometa, o kojoj se, prema rečima Kornjeva, do danas ništa nije znalo.

“Ipak, već sada se može reći da, ako je reč o pravoj raketi - jer u cilju poverljivosti informacija mogu da se odluče da na paradi prikažu maketu - onda su Kinezi napravili prvu raketu srednjeg dometa sa supersoničnim navođenim krstarećim borbenim sistemom“, objašnjava Kornjev.

To znači da će, s obzirom da ta raketa ima domet od 1.800 do 2.500 kilometara, biti praktično nemoguće da se obori savremenim sredstvima protivraketne odbrane, jer će taj borbeni sistem praviti manevre u atmosferi i njegovo kretanje će biti teško unapred odrediti. Osim toga, ako ta raketa ima sistem navođenja, a to je tehnički moguće, Kinezi dobijaju jedinstven sistem, koji može da gađa ciljeve u pokretu - brodove i nosače aviona. Sa radarskim sistemom navođenja ta raketa će moći da pogodi i cilj veličine od 10 do 15 metara. Takvu raketu niko nema“, prezicira ovaj ruski stručnjak za naoružanje.

Vojni ekspert Aleksandar Žilin ističe da nije suština koje su i kakve rakete prikazane na paradi, već šta to govori o konceptu vojne politike Kine.

„Peking je, s jedne strane, pokazao da je u stanju da nanese razarajući vojni udar po bilo kom agresoru i pokazao je svoju odbrambenu moć. Sa druge strane, Kina je pokazala da po razvoju tehnologije zauzima, ako ne prvo, a onda, svakako, jedno od prvih mesta, tačnije — u arsenalu drži naoružanje za koje svet ne zna. Naime, Kina nije zemlja koja će na paradi prikazati sve što ima“, napominje Žilin.

Pročitajte OVDE šta je Kina još pokazala na spektakularnoj vojnoj paradi.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA