Najnovije

"ODBRANIĆEMO ZVEZDARSKU ŠUMU": Peticija za očuvanje Poljančeta i Čingrijine

Hiljadu i dvesta građana i građanki Zvezdare podnelo je primedbe na Nacrt plana detaljne regulacije koji predviđa proširenje ulica i pretvaranje jednog od najlepših parkova na Zvezdari u parking.

Šuma na Zvezdari (Foto: Pravda)

Grupa građana GO Zvezdara neformalno pod imenom „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“, koji žive u ulicama: Čingrijina, Bana Ivaniša, Đoka Vojvodića, Vojvode Sime Popovića, Preševska, Dimitrija Tucovića, Učitelja Miloša Jankovića, Spase Garde, Hektorovićeva, Geršićeva, Milana Rakića, Belopalanačka i Brsjačka predala je Sekretarijatu za urbanizam i saobraćaj više od 1.200 potpisa komšija i komšinica, kojima ukazuje na nedostatke, previde, nepravilnosti i nesavesno postupanje institucija i svih onih koji su učestvovali u izradi Nacrta plana detaljne regulacije područja uz ulice Dimitrija Tucovića i Čingrijine, u delu od Batutove ulice do kompleksa Osnovne škole “Marija Bursać”, Gradska opština Zvezdara, a kojim se zauvek narušava kvalitet života ljudi koji ovde žive. Rok za podnošenje Primedbi ističe 2. oktobra, a javna rasprava zakazana je za 7. novembar.

Brojni stručnjaci iz oblasti građevinarstava, saobraćaja, arhitekture, ekologije, prava, koji žive u ovom naselju okupili su se u cilju ozbiljnog i sveobuhvatnog sagledavanja manjkavosti i nedostataka Nacrta plana imajući u vidu na desetine primedbi građana iz svih ulica koje su obuhvaćene ovim planom.

Kako navode u saopštenju, tekst primedbi potpisalo je više od 1.200 građana, a peticiju i više jer je njeno potpisivanje u toku i dalje.

„Borimo se za očuvanje kvaliteta života građana i građanki koji tu žive i ne slažemo se sa idejom da sužavanjem trotoara i stvaranjem novih ulica namenjenih kolskom saobraćaju, naš kraj, naše zdravlje i svakodnevni život unište buka i smog, niti da naše zelene površine, naša deca, naši ljubimci i sećanja budu manje važni od asfalta i automobila“, navode iz Grupe građana „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“.

Ističu da o kvalitetu njihovog života ne može da odlučuje niko sem njih.

„Bez stručne analize i stvarnog uključivanja nas, razmatranja naših potreba i vizija i uključivanja u čitav proces izrade plana za naš kraj nećemo dozvoliti ni jednom bageru da priđe“, ističu u „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“.

Oni su izrazili očekivanje da će gradska vlast imati sluha za njihove zahteve i da će, u skladu sa proklamovanim ciljevima o pokrivanju 25 odsto teritorije glavnog grada zelenim površinama do 2025. godine, odustati od pretvaranja velikog dela Zvezdare u betonsku, sivu površinu koja postoji zbog automobila, a ne ljudi.

Najavljuju da će se u narednom periodu povezati se sa svim sličnim inicijativama i organizovati niz akcija kojima će pozvati sugrađane da im se pridruže.

Podsećaju da ovo nije prvi put da su javne površine poput našeg parka, među stanovnicima kraja poznatog kao Poljanče, u opasnosti da nestanu zbog interesa investitora.

„Zajedno sa komšijama iz okolnih ulica uspešno smo odbranili Peti park i Šljunkaru, kao i dalje uništavanje Zvezdarske šume. To ćemo uraditi i ovog puta“, poručuju građani u saopštenju.

Zahtevi

Osnovni zahtev peticije je izrada novog Nacrta detaljnog plana regulacije koji bi uključivao i Studiju saobraćaja, Studiju o proceni uticaja na životnu sedinu, kao i da predstavnici lokalne zajednice budu direktno uključeni u proces izrade novog Nacrta PDR-a, od početka do kraja procesa, kroz okrugle stolove, javne rasprave i diskusije.

Pročitajte OVDE  još detalja o ovom slučaju.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA