Najnovije

VELEOBRT NA SVETSKOJ SCENI?! Ravnoteža snaga na Bliskom istoku se promenila, Izrael mora da napusti SAD i prikloni se Rusiji!

U turskoj štampi objavljen je sukob dve supersile Rusije i SAD zbog kontrole nad Bliskim Istokom i Severnom Afrikom koji osvetljava „aspekte“ nepoznatog nemilosrdnog rata “ koji počinje u Crnom moru i na Bliskom Istoku, a završava se na severu Afrike”.

Netanijahu i Putin (Foto: kremlin.ru)

Prema ruskom planu za region Bliskog Istoka i Severne Afrike, „sudbina Izraela biće određena njegovom ulogom u zapadnoj koaliciji predvođenoj SAD-om“.

Odgovarajući američki plan, nazvan BOP, koji je u praksi otkazan, pripremljen je u interesu Tel Aviva. Međutim, ravnoteža snaga u regionu se promenila i sada je prilika da Izrael napusti Atlantski tabor i sklizne u evroazijski.

Kroz ovaj plan, Moskva se proglašava geopolitičkim garantom bezbednosti izraelskog naroda, osiguravajući međunarodni status Jerusalima kao globalnog međureligijskog grada.

Svetska zajednica je sada usmerila svoje poglede na nastajanje saveza Rusija-šiizam-sufizam, koji se bavi ne samo budućnošću Bliskog Istoka i država Magreba, već i sudbinom celog novog multipolarnog sveta (tri supersile Kine, SAD, Rusija).

U stvari, širenje Rusije na tradicionalni islam / sufizam nije ništa novo. Iako se svi ti planovi ne spominju, mogu se povezati neke od metoda koje su korišćene tokom Prvog i Drugog čečenskog rata u Rusiji, u burnom periodu 1990-ih.

U to vreme u Čečeniji je postojala „građanska nesloga“, koju su „negovale“ ruske službe, između hamaizma i tradicionalnog islama, što je dovelo do toga da neke čečenske snage budu svrgnute,  a druge su prešle na rusku stranu (poput Kadirova).

Na primer, Hoka Ahmed Nuhajev, jedan od vodećih čečenskih vođa koji je povređen u sukobu u Prvom čečenskom ratu, kasnije je prebačen u Moskvu na tajne razgovore, uprkos tome što je bio tražen zbog zločina protiv Rusije.

Nuhajev je viđen kao novi “saveznik” anti-vehabizma, teorija koja je u potpunosti suprotna tradicionalnom islamskom konceptu Čečena. U Drugom čečenskom ratu Moskva je uspela da privuče Kadirova na svoju stranu, iako se u početku borio protiv Rusije.

Na ovaj način su čečenske „neprijateljske snage“ podeljene na dve, dok je radikalni vehabijski sektor izolovan i ruska vlast u Čečeniji je brzo obnovljena. U stvari, vidimo da je sličan pristup poželjan za Ruse i na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi. 

Prema izveštaju, takav savez ne bi trebalo da se zasniva na racionalnoj vin-vin metodi ili drugim načinima „eksploatacije“ država, već na vekovnim tradicionalnim vrednostima, sledeći anti-globalizacijsku ideologiju koja će pokazati poštovanje prema religiji „ drugih ”.

Moskva, Ankara i Teheran vratiće se tradicionalnim korenima i postaće središte triju duhovnih kultura (pravoslavne, sunitske i šiitske) i biće objedinjene u svom otporu zapadu.

Šiiti i danas žive fragmentisano, kao rezultat viševekovne zapadne kolonijalne politike. Iran je usred svega toga smislio institucionalizovanu strategiju koja zemlju pretvara u njeno sveto poreklo, ali spremnu da se pobuni protiv savremenog sveta, navodi se u ruskom planu.

Ruski plan takođe skreće pažnju na važnu ulogu koju trougao Moskva-Ankara-Teheran može da odigra. Sufizam se, ne samo u Turskoj, na Bliskom Istoku i Magrebu, već u skoro svim zemljama, čak iako među njima postoji proporcija „vehabizma, salafizma i takfrizma“, smatra dominantnim oblikom islama.

Drugi centar sufizma je Pakistan, koji ima nuklearno oružje. Smatra se da je Pakistan “zaglavljen” posle američko-britanskog rata protiv Avganistana, a predviđa se da će novi evroazijski poredak uspeti da razreši avganistanski sukob.  

Autori projekta veruju da oživljavanje filozofije sufizma može da bude zajednički imenilac za sunitske (arapske i nearapske) zajednice na Bliskom Istoku i to može da bude ključno za rešavanje brojnih složenih problema u širem regionu, kao što je postizanje međusobnog razumevanja između sunita, šiita i hrišćana. Ovi problemi trebalo bi da uključuju i kurdski i palestinski problem.

Erdogan pokrenuo "Operaciju mirno proleće"! Kurdi tvrde: Turci bombarduju civile! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Da li studenti mogu da sruše loš sistem u državi?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube