Najnovije

SVEVIDEĆE OKO: Rusi napravili radar koji otkriva dron veličine kutije za šibice! Ništa im ne može promaći!

Ruska vojna industrija je razvila prenosnu radarsko-osmatračku stanicu za otkrivanje minijaturnih bespilotnih letelica. NJen efektivni domet će iznositi 7,5 km. Sam radar je u potpunosti napravljen na bazi domaćih elektronskih komponenata i trenutno nema analoga u svetskim okvirima.

Ruski radar (Foto: RIA)

Ovo je saopštila informativna služba državne korporacije Rosteh. Radarsku stanicu su razvili specijalisti holdinga „Roselektronika“. Radar će biti specijalizovan za otkrivanje minijaturnih dronova na malim ali i na ultra-malim visinama.

Stanica za radarsku detekciju minijaturnih ciljeva (RPc) otkriva i prati malokontraksne objekte sa efektivnom radarskom površinom od 30 kvadratnih santimetara. Radar prati ciljeve u širokom dijapazonu njegovih brzina, prilikom čega oni lete na malim i ekstremno malim visinama. Kada se ovakav cilj otkrije, radar ga fiksira i predaje celekopne podatke o njemu u komandni centar. Praktično, ceo postupak se izvodi u realnom vremenu.

Radi se o višekanalnoj radarsko-osmatračkoj stanici Ka-dijapazona. NJene dimenzije su izuzetno male (325×240×230 milimetara). RPc je razmešten na rotirajućem mehanizmu, što obezbeđuje pretraživanje u svim pravcima. Upravljanje ovom stanicom može biti manuelno pomoću prenosnog računara, ali ona može da radi i u automatskom režimu rada.

Kako je rekao izvršni direktor Rosteha Oleg Jevtušenko, bespilotne letelice predstavljaju sve veću opasnost u savremenim oblicima rata. One se sve više upotrebljavaju u operacijama nadzora, izviđanja, imaju sposobnost da nose eksplozivna sredstva, a u poslednje vreme mogu usaglašeno da deluju i u većim skupinama tzv. rojevima. Relativno lako mogu da se naprave, a uz pomoć određenih centara moći teroristima je dostupan je i set upravljačke i navigacione opreme. Najbolji primer za to je rat u Siriji.

Tradicionalne metode radarskog osmatranja nisu tako efikasne kada je u pitanju otkrivanje ovakvih letećih objekata. Zato je napravljen novi tip radara koji je specijalno namenjen za rešavanja ovih zadataka.

U ovom momentu je kompletirano nekoliko modela ove aparature, koja je završila ciklus svojih ispitivanja.

Uznemirujući snimak stradanja ruskog padobranca pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA