Najnovije

KO (NI)JE POCEPAO ZASTAVU: Kako je slučaj koji se praktično i nije dogodio napravio haos na mrežama i stigao do suda

Društvene mreže u Srbiji poslednjih dana gore zbog slučaja, koji se, čini se, nije ni desio, ili barem nije na način na koji se o njemu raspravlja.

Bane Trifunović (Foto: Jutjub)

 

Cepanje zastave i glumac Branislav Trifunović koji je za to "optužen" stigli su tako da Skupštine Srbije, ali i - Tužilaštva.

Šta se zapravo desilo?

Kada je na Festivalu mladih pozorišnih stvaralaca "Metamorfoza" u Vranju odigrana predstave "Pad", koja se igra već godinu dana, niko nije slutio da će scena sa kraja komada, kada devojčica rašiva srpsku zastavu kako bi napravila haljinu, izazvati toliki haos.

Isprva, nekako se na mrežama pojavila informacija da je glumac Branislav Trifunović pocepao zastavu. Onda je nekako pojašnjeno da je to toga došlo tokom predstave, koju je iz revolta deo publike napustio.

Usledile su svađe, rasprave, optužbe i pitanje - da li je cepanje zastave uvek kažnjivo i kada nije.

A zapravo, Trifunović zastavu Srbije u predstavi "Pad" koja je odigrana pre nekoliko dana u Vranju nije pocepao.

Štaviše, njegov lik je na kraju te predstave mrtav, a zastavu rašiva mlada glumica, koja u tom komadu glumi njegovu ćerku.

Ipak, pre nego što se čitav slučaj raspleo pale su teške optužbe, jedna krivična prijava, a o svemu se raspravljalo i u Skupštini Srbije.

Krivična prijava podneo je predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić zbog, kako u njoj piše, "u toku izvođenja predstave pocepao zastavu", a kao dokaz za to podnosilac prijave prilaže medijske članke i izjave.

U Skupštini se pričao o njegovom (ne)delu.

- One spodobe koje cepaju srpsku zastavu, pa to posle pravdaju nekakvom umetničkom slobodom. Ma nemoj. Umetnička sloboda, jel? Ja zaista ne znam šta je potrebno u ovoj zemlji da tužilaštvo konačno pokrene postupak protiv ovog Trifunovića - rekao je Aleksandar Marković iz SNS, prenosi N1.

Šta se desilo, pojasnio je i sam Trifunović.

- Devojčica čijeg sam oca igrao, nakon što je lik koji igram poginuo na građevini, u nemogućnosti, jer je ostala sama, oblači se u nešto što jeste srpska zastava i peva neku pesmu, dok pozadi idu imena svih ljudi koji su poginuli - objasnio je on.

Reditelj predstave Kokan Mladenović, koji je pojasnio da u njegovoj predstavi ne postoji scena u kojoj "Bane cepa zastavu, a koja je ovih dana povod za najgnusnije laži, napade i pozive na linč, počev od tabloida, pa sve do skupštinske govornice".

Oglasilo se i Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) koje je smatra da je "grubim falsifikovanjem činjenica vezanih za učešće glumca Branislava Trifunovića u predstavi "Pad", u režiji Kokana Mladenovića, stvorena atmosfera linča".

- Predstava "Pad" je dostupna gledaocima, a njen sadržaj je nepromenjen od premijere koja je bila u decembru 2018. godine do danas i u njoj ne postoji ono zbog čega se optužuje Trifunović - saopštilo je UDUS.

Da li je dozvoljeno cepati zastavu?

U krivičnom zakoniku Republike Srbije piše da se ovakvo delo neće kažnjavati ukoliko je učinjeno u svrhu kritike, u izvrđavanju službene dužnosti, odbrani nekog prava...

- Neće se kazniti za delo iz čl. 173. do 175. ovog zakonika učinilac ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio - piše u članu 176 Krivičnog zakonika.

Kako bi ukazali da sa čitavom pričom nešto nije u redu, pozorišni poslenici su se malo i našalili.

- Ja, Milena Bogavac, po zanimanju dramaturškinja iz Beograda, priznajem da sam kriva za tuču navijača i ubistvo mladića u komadu “North Force”; silovanje maloletnice u komadu “Dragi tata” i stavljanje u promet psihoaktivnih supstanci u komadu “3, 4 sad” - napisala je ona na svom Tviter nalogu.

"Nedela" je "priznao" i Stevan Filipović, takođe reditelj.

- Priznajem da sam kriv za sečenje Viktora Savića na pola, odrubljivanje glave Karađorđu, ubistvo Eve Ras i Raleta Milenkovića helebardom u filmu "Šejtanov ratnik" - napisao je on na ovoj društvenoj mreži.

Pročitajte OVDE   šta je o svemu rekao Branislav Trifunović.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA