Najnovije

JEŠIĆEVA IZJAVA UZDRMALA I VLAST I OPOZICIJU: Bojkotom dajemo Vučiću punomoć da naredne četiri godine radi šta hoće

Funkcioner Demokratske stranke Goran Ješić smatra da je odluka stranke da se bojkotuju naredni redovni izbori 2020. godine loša po budućnost Demokratske stranke, te da se bojkotom gubi, a ništa ne ostvaruje.

Goran Ješić (Foto: Jutjub)

Takođe, Ješić ističe da, ukoliko bi se desile izborne neregularnosti, DS neće moći da reaguje jer nema kontrolore na biračkim izborima.

"Pošto nećemo imati kontrolu izbora, ne može biti ni egzaktnog merenja rezultata bojkota. Bojim se da će ovi izbori proteći slično kao ustavni referendum kad su se glasovi ubacivali lopatama u glasačke kutije. Neće biti ni unutrašnjeg efekta, jer posle izbora ne možete da izvedete milion ljudi na ulicu i da kažete da izbori nisu bili pošteni, jer niste učestvovali, niste imali kontrolore na biračkim mestima", rekao je Ješić za vojvođanski portal Autonomija.

On je ocenio da se bojkotom "daje punomoć" predsedniku Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću da naredne četiri godine "radi šta hoće".

"Nikada bojkot izbora nije dao rezultate, ni onaj 1997. godine u kojem smo učestvovali, niti će to biti slučaj sa bojkotom predstojećih izbora, koji su inače samo priprema za naredne predsedničke izbore. Sadašnji izborni uslovi slični su onima koje smo imali za vreme Miloševićevog režima, dakle, nedemokratski. Ali, odluka o bojkotu doneta je stihijski i neorganizovano. Nemam drugo objašnjenje nego da je to učinjeno iz naše lenjosti i nesposobnosti da organizujemo kontrolu tih izbora", rekao je Ješić i dodao da je argument opozicije da Aleksandar Vučić treba da oslobodi medije "potpuno iracionalan", jer se to od Vučića "ne može očekivati nikada".

Ješić kaže i da je apsurdno da Demokratska stranka ne učestvuje u razgovorima sa predstavnicima Evropskog parlamenta, "jer je inicijativa potekla upravo od naših poslanika koji su redovno slali izveštaje Evropskom parlamentu o političkim uslovima u Srbiji".

Ješić je dodao da je dogovor na GO DS-a bio da se insistira na tom procesu, ali je, kako kaže "onda to naprasno promenjeno, zbog nekih bizarnih razloga, odnosno ličnih animoziteta koji nemaju veze sa politikom".

Ne objašnjavajući bliže te razloge, Ješić je, upitan da li misli da je odluka o bojkotu definitivna, rekao da misli kako jeste, što će, ističe, imati loše posledice po budućnost stranke.

"Mislim da jeste. I bojim se da će DS zbog te odluke biti u debelom problemu. A ima i jedna velika razlika između današnjih poziva na bojkot i odluke o bojkotu iz 1997. godine - tada je opozicija imala vlast u šezdesetak gradova i opština u Srbiji, dakle nije se gubio kapacitet za dalju političku borbu. A sada ćemo imati situaciju da će DS dan nakon izbora morati da napusti stranačke prostorije u svim opštinama i gradovima", naveo je on.

Prema njegovim rečima, to nije problem za Dveri i za Đilasovu političku organizaciju, kao ni za Jeremićevu stranku, jer, dodaje, "oni i nemaju infrastrukuru, oni privatno finansiraju neke svoje prostore".

Pročitajte OVDE šta je Dragan Đilas rekao o bojkotu izbora.

Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA