Najnovije

TRAMP STOJI IZA SVOJE ODLUKE: Evo šta je rekao o eventualnom ratu sa Turskom!

SAD se neće boriti protiv prijatelja članice NATO-a Turske zbog Kurda u Siriji, rekao je američki predsednik Donald Tramp, istovremeno sugerišući da Kurdi možda puštaju zatvorene teroriste samo da bi se SAD uključile u sukob.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

U svojim saopštenjima na Tviteru, Tramp je branio svoju odluku da odjednom povuče američke snage i pregovarače sa severa Sirije, gde je turska vojna operacija protiv kurdskih snaga u punom jeku.

Trampovi kritičari nazvali su potez izdajom Kurda, koji su donedavno bili glavni saveznici SAD-a u Siriji. Kurdski lideri sada su se okrenuli Damasku, postižući dogovor na osnovu kojeg će se sirijske snage rasporediti u to područje.

Ipak, Tramp ne misli da su ovi saveznici vredni borbe protiv druge članice NATO-a.

"Da li zaista ljudi misle da bi trebalo da idemo u rat sa članicom NATO-a Turskom?" saopštio je Tramp, ponavljajući pretnju sa "velikim sankcijama Turskoj".

Kurdi "možda puštaju neke" svoje zatvorenike "Islamske države", posebno da bi umešali Amerikance, dodao je Tramp. Ranije je visoki komandant SDF-a (Sirijske demokratske snage, glavne kurdske vojne snage u regiji) rekao da čuvanje zatvorenika "Islamske države" više neće biti „glavni prioritet“ u pozadini turske ofanzive. U odvojenim izveštajima se navodi da je stotine zatvorenika povezanih sa "Islamskom državom" već pobeglo kada su zatvori postali meta turske artiljerije.

Međutim, izbeglice nisu briga SAD-a, rekao je Tramp, ujedno prigovarajući Evropi zbog propuštanja "šanse da ranije dobiju svoje zatvorenike `Islamske države`" i istovremeno se oslanjajući na SAD da plate troškove. Kurdske snage, kako se izveštava, drže do 100.000 militanata i članova njihovih porodica, zarobljenih tokom operacija u Siriji.

Operacija u Siriji već je okrenula Tursku protiv njenih saveznika u NATO-u, a turski predsednik Redžep Taip Erdogan je saopštio da ostale članice saveza podržavaju "teroriste" (zvanični turski stav o kurdskim borcima) umesto članicu NATO-a - Tursku.

Turska vojna operacija "Mirno proleće" pokrenuta je prošle nedelje ulaskom na sever Sirije, s ciljem prodiranja nekih 30-35 km u sirijsku teritoriju kako bi se očistila od kurdskih snaga. Ankara navodi da želi da stvori tampon zonu kako bi sprečila Kurde da se infiltriraju u Tursku.

Najmoćnije mašine na svetu proizvode Rusi i to sada daju Kini! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA