Najnovije

PREOKRET: Egipat kupuje ruske T-90MS umesto američkih tenkova Abrams

Sve zemlje koje ojačaju – ili počnu da kontriraju Sjedinjenim Državama ili da menjaju dotadašnji tip odnosa sa Vašingtonom.

T 90 (Foto: RIA)

Vojni vrh Egipta objavio je da će stare sovjetske tenkove T-55 i T-62 zameniti modernim ruskim T-90MS, a ne američkim tenkovima Abrams.

Kako je objavio kairski Defense Arabic, Egipat odustaje od američkih tenkova iako ih njegove oklopne jedinice već imaju, a Amerikanci su pristali da se njihova modernizacija obavlja u egipatskim vojnim kompanijama.

Razlog je to što su tenkovi Abrams preskupi i preteški i sa nedovoljnim manevarskim sposobnostima. Posebno u pustinjskim uslovima i na neravnim terenima.   

Egipćani smatraju da je rat u Jemenu pokazao da su američki tenkovi na neravnim terenima laka meta za protivtenkovske rakete i kumulativne protivtenkovske mine i granate.

Dodatni razlog što se okreću ruskim tenkovima je to što im je Vašington prodao tenkove bez nekih funkcija, pa u Kairu ne znaju kako da ih modernizuju.

Egipatski vojni vrh smatra da su se tenkovi T-90MS odlično pokazali i u Siriji i u Iraku.

U Kairu takođe žele da kupovinom T-90MS smanje svoju zavisnost od američke vojne industrije.

Početkom 2019-te je egipatski vojni ekspert Mohamed Al-Kinani uporedio mogućnosti T-90MS sa tenkovima M1A1 Abrams koje njegova zemlja proizvodi po američkoj licenci izveo zaključak da ruski tenk ima „,mnogo suštinskih prednosti“.

Tramp odlučio da uvede sankcije Turskoj! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA