Najnovije

RUSIJA TVRDI: Turci obećali da će se povući iz Sirije nakon završetka operacije!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan govorio je da namerava da povuče trupe sa severa Sirije nakon završetka protivterorističke operacije u ovom regionu, izjavio je novinarima specijalni predstavnik predsednika Rusije za rešavanje sirijske krize Aleksandar Lavrentjev.

Turska vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

- Erdogan je, u principu, sve upozoravao da namerava da sprovodi operaciju i da je svrha operacije, prema njegovom shvatanju, borba protiv terorističkih grupa. Prema tome, čim ispune ovaj zadatak, turske trupe će biti povučene sa severa Sirije - rekao je Lavrentjev.

On nije mogao da odgovori kada bi to moglo da se desi.

Lavrentjev je, takođe, podsetio na stav Rusije da na sirijskoj granici sa Turskom treba da se nalaze samo sirijske snage, što bi bila najbolja garancija zaštite od terorista koji u Tursku dolaze sa teritorije Sirije.

Rusija je protiv toga da turske trupe budu stalno raspoređene u Siriji, dodao je on.

- Kurdi su pristali da puste sirijske vladine trupe na određene teritorije - rekao je on govoreći o ishodu pregovora Kurda sa Damaskom. Konkretno, sirijske vladine snage ušle su u Manbidž, dodao je on.

Specijalni predstavnik izjavio je i da je zasad teško reći da li će teritorija koju kontroliše Damask na severu Sirije biti proširena.

Komentarišući broj pripadnika terorističke grupe ID koji je napustio zatvore tokom turske operacije na severoistoku Sirije, Lavrentjev je rekao da ne raspolaže tim informacijama, ali je dodao da se tamo nalazilo oko 12.000 terorista.

Autonomna uprava teritorija na severoistoku Sirije zvanično je 13. oktobra objavila da je postigla dogovor sa sirijskim vlastima o raspoređivanju sirijske vojske duž čitave granice sa Turskom, kako bi pružila pomoc´ u odbijanju napada turske vojske i proturskih grupa.

Pročitajte OVDE  koja će to dva bloka odlučivati o budućnosti Sirije.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA