Najnovije

ASAD PORUČIO SVETU: Ne želimo Kurdistan u Siriji! Kurdi prihvatili sporazum o primirju!

Sporazum o prekidu vatre na severoistoku Sirije je neodređen, ocenila je viša savetnica sirijskog predsednika Bašara al Asada, Buraina Šaban.

Sirijska vojska (Foto: Jutjub)

Sporazum o prekidu vatre na severoistoku Sirije je neodređen, ocenila je viša savetnica sirijskog predsednika Bašara al Asada, Buraina Šaban.

Ona je istakla da Damask ne može da prihvati novi irački Kurdistan u Siriji.

Šaban je dodala da je Damask preduzeo "važne korake" sa Sirijskim demokratskim snagama, predvođenim Kurdima, ali da ima još pitanja koja ne mogu odjednom da budu rešena.

Turska i SAD dogovorile su danas petodnevno primirje na severoistoku Sirije, kako bi kurdskim snagama bilo dozvoljeno da se povuku, nakon čega će operacija "izvor mira" u potpunosti biti obustavljena.

To je dogovoreno tokom razgovora potpredsednika SAD Majka Pensa sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon Trampove odluke o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori "tampon zona" radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske.

Kurdi prihvataju sporazum o primirju

irijske demokratske snage prihvatiće sporazum o primirju sa Turskom i učiniće svew što je neophodn da bi on bio primenjen, izjavio je danas komandant tih snaga predvođenih Kurdima, Mazlum Kobani.

Kobani je rekao da je sporazum samo početak i da pomoću njega neće biti postignuti ciljevi Turske.

On je dodao da je sporazum oganičen na deo sirijske granice sa Turskom između gradova Ras al-Ain (na kurdskom Kobani) i Tal Abjad.

Pročitajte OVDE kako SAA gomila oružje na severu Sirije.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA