Najnovije

VATIKAN STAO NA STRANU SRBA: Učinićemo sve da zaštitimo hrišćansku tradiciju na KiM!

Ministar Vladan Vukosavljević je 9. avgusta uputio pismo kardinalu Ðanfranku Ravasiju, predsedavajućem u Papskom Savetu za kulturu

Trg Svetog Petra u Vatikanu (Foto: Pixabay)

- Sveta stolica će učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji prisutnoj na Balkanu, kao i verskim slobodama neophodnim za miran i temeljan saživot - odgovor je koji je dobio ministar Vladan Vukosavljević iz Vatikana zbog dešavanja u Novom Brdu, kada je u avgustu ove godine u pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole služena katolička misa.

Vukosavljević je iz tog razloga 9. avgusta uputio pismo kardinalu Ðanfranku Ravasiju, predsedavajućem u Papskom Savetu za kulturu.

- Izražavamo zadovoljstvo korektnim i dobronamernim stavovima iznetim u odgovoru kardinala Ravasija, i ujedno se nadamo da će i ubuduće saradnja izmedu Srbije i Vatikana u oblasti kulture biti na dostignutom visokom nivou - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Povodom služenja mise na ostacima crkve Svetog Nikole - katedrale Novog Brda Vukosavljevic je pozvao Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake kako "albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene (i od naše dve države nepriznate) ''države Kosovo'' ne bi na taj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u medunarodnoj strucnoj literaturi izdašno dokumentovani", saopštila je tada Pres-služba Ministarstva kulture i informisanja.

Ministar je tada naveo da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva Santa Maria del Monte Nuovo za zapadne vernike čiji zapušteni ostaci i danas stoje neposredno "extra muros" na novobrdskim iskopinama i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.

- Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleda - naveo je Vukosavljević u pismu Vatikanu.

Vlast u Prištini ima opasan scenario! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA