Najnovije

NI SANKCIJE NE BI OMEKŠALE TVRDE STAVOVE: Može li EU primorati političare u BiH na kompromis?

Iako su u početku politički pobednici imali čvrste stavove oko uslova za formiranje Saveta ministara BiH, u poslednje vreme je vidljivo da blago popuštaju u svojim zahtevima, pa se možda aferi zvanoj „blokada i nerad“ nazire kraj!

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Da lideri popuštaju u svojim stavovima vidljivo je i iz izjava trojice članova Predsedništva BiH, ali i lidera SDA Bakira Izetbegovića. Poznato je da su upravo Izetbegović i član Predsedništva BiH, Željko Komšić, svojim uvetovanjem oko slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel zaustavili formiranje Saveta ministara BiH.

Komšić je čak išao toliko daleko da je u jednom momentu kazao da je spreman da Savet ministara funkcioniše u tehničkom mandatu i naredne četiri godine ako ANP ne ode u Brisel. S druge strane srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, bio je čvrst u stavovima da ANP neće otići prema Briselu po cenu da Savet ministara nikada ne bude formiran.

Međutim, ovih dana vidljivo je da sva trojica polako spuštaju koplja.

Tako je Komšić nedavno izjavio da ne bi bilo dobro da BiH do narednih izbora ostane sa Savetom ministara u tehničkom mandatu, te da je vreme da se nađe rešenje. Slične izjave dao je i Izetbegović, koji je naveo da je krajnje vreme da se napravi korektan kompromis u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH. On je pojasnio da time podrazumeva da se svi ranije doneseni zakoni i državne strategije moraju poštovati, ali da članstva u NATO neće biti dok se ne postigne novi dogovor konsenzusom triju strana u BiH.

- Srpske stranke bi izborile da nema članstva BiH u NATO bez nove odluke koja podrazumijeva konsenzus, a probosanske stranke i HDZ da će se saradnja sa NATO unaprediti u okviru koji je određen ranije donesenim zakonima i strategijama – kazao je Izetbegović.

To, izgleda, odgovara i Dodiku, koji je u četvrtak izjavio kako je za njega prihvatljivo da ANP kao tehnički dokument bude poslan u Brisel, bez prejudiciranja članstva u NATO.

- Prihvatljiv mi je samo dokument u kojem bi pisalo da taj plan ne prejudicira članstvo BiH u NATO – kazao je Dodik.

Da li će trojica lidera na kraju postići sporazum ili će nastaviti sa uslovljavanjima ostaje da se vidi.

Dok se oni premišljaju Brisel s druge strane gubi strpljenje i smišlja način kako da vlast u BiH napokon profunkcioniše. Kako saznaje EuroBlic iz diplomatskih krugova u EU, Brisel je čak spreman, ukoliko se lideri uskoro ne dogovore, da uvede jedan vid ekonomskih sankcija BiH kako bi ih primorala na kompromis.

- Poznato je da su brojni međunarodni projekti i ogromna sredstva EU namenjena BiH trenutno blokirana jer vlast nije uspostavljena. S druge strane BiH ne ispunjavanja ni brojne obaveza na koje se prethodno obavezala – navodi naš izvor.

Pojašnjava da je za evropske diplomate nepojmljivo ponašanje domaćih političara koji danas obećaju jedno i na to stave svoj potpis, da bi se dan kasnije predomislili i nastavili u drugom pravcu.

Pa, da li Brisel ekonomskim ili nekim drugim sankcijama, zaista može primorati lidere na kompromis kako bi se vlast na nivou BiH odblokirala?

Glavni istraživač i koordinator programa u Centru za primenjene evropske studije u Beogradu Igor Davidović, smatra da ekonomske ili neke druge sankcije Brisela ne bi bile dovoljan motiv za lidere da naprave neki kompromis.

- Ne verujem da bilo kakve sankcije mogu biti stimulativne. Da su to hteli uradili bi to do sada. Mislim da su u Briselu svesni da sankcije neće biti stimulativne i da neće doneti željeni efekat. Našim liderima je vlast postala potpuno irelevantna. To možemo zaključiti iz njihovih komentara koji idu od toga da „nam takva vlast, ustvari i ne treba“, do toga „da možemo opstajati i bez vlasti“ – podseća Davidović.

On dodaje da je BiH jako daleko od bilo kakvog napretka u evropskim procesima. Stoga, kako ističe Davidović, šta god da se sada desi to BiH neće mnogo unaprediti, čega su svesni i lideri koji pregovaraju oko formiranja vlasti na nivou BiH.

Bećirović: BiH je usamljeno ostrvo

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz LJubljane, Zijad Bećirović, ističe da je BiH već u skoro svim mogućim blokadama te da se stoga nalazi izvan ovovremenih tokova.

- BiH je usamljeno ostrvo, koje malo koga zanima, posebno ne ozbiljne međunarodne igrače. Eventualno uvođenje sankcija moralo bi se odnositi na pojedince/pravne subjekte, koji su nosioci odgovornih javnih funkcija i njihove finansijere (kompanije i pojedince) – ističe Bećirović. On dodaje da nije pristalica toga da se kažnjavaju sami građani BiH, nego, pre svega, politički lideri, odnosno te strukture.

- Građani BiH su dovoljno kažnjeni sa postojećim političkim vodstvom zašto su delimično i sami odgovorni – ističe Bećirović. On kaže da u ovakvom stanju i situaciji u kojoj se nalazi EU nije siguran da ima volje, želje i odlučnosti, da se uvedu sankcije.

- Politički lideri će poboljšati stanje u BiH i postići potrebne kompromise samo tada kada osete da je ugrožena njihova pozicija i njihovo bitisanje – smatra Bećirović.

Pročitajte OVDE  da li je proširenje EU zauvek mrtvo?

Izvor: Blic

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube