Najnovije

TRAMP TVRDI: Bilo je neke snajperske i minobacačke vatre, ali poštuje se primirje u Siriji

Američki predsednik Tramp izjavio je da je petodnevni prekid vatre duž sirijsko-turske granice nastavljen, iako je ranije tokom dana došlo do granatiranja i paljbe iz automatskog oružja.

Donald Tramp (Foto: Flickr.com)

"Bilo je neke snajperske i minobacačke vatre ali je to brzo eliminisano, i vratili su se kompletnoj pauzi", rekao je Tramp novinarima.

Predsednik Tramp je rekao da je Islamska država "pod kontrolom" i da su Kurdi veoma zadovoljni razvojem situacije.

"Preuzeli smo kontrolu nad naftom na Bliskom istoku. Nafta o kojoj smo govorili, o kojoj svi brinu. Amerika ima kontrolu nad tim. I ne puca se”, rekao je on.

Sukobi turske vojske i Kurda nastavljeni su u petak ujutru uprkos dogovoru o petodnevnom prekidu vatre koji je u četvrtak objavio američki potpredsednik Majk Pens.

Zvanična Ankara, pak, kaže da je dogovorena samo “pauza”, i da je kurdskim borcima dato 120 sati da se povuku iz severoistične Sirije. Turski predsednik Erdogan demantovao je izveštaje o novim sukobima u razgovoru sa novinarima u Ankari.

“Prijatelji, ne znam odakle dobijate informacije. Ali prema vestima koje ja dobijam od ministra odbrane – nema govora o sukobima. To su sve spekulacije, dezinformacije. Ne obraćajte pažnju na to, hajde da ojačamo korake koje sada preduzimamo”, dodao je on.

Nešto ranije, u Istanbulu, Erdogan je komentarisao pismo koje je prošle nedelje dobio od predsednika Trampa koji ga je pozvao da pristane na primirje, rečima – “ne budi grubijan, ne budi lud.”

"Dok je sastanak SAD i Turske bio u toku, to pismo, koje nije u duhu političke I diplomatske učtivosti – pojavilo se u medijima. Naravno da ga nismo zaboravili, ali zbog uzajamne ljubavi I poštovanja ne bavimo se time. Za nas to pitanje nije prioritet. Ali uradićemo šta je potrebno kada dođe vreme za to.”

Organizacija Amnesti Internešnel objavila je izveštaj da turski vojnici i paravojne snage koje su im saveznici vrše ratne zločine na severoistoku Sirije. Turski predsednik odbacio je i te navode.

Pročitajte OVDE kako je Sirija pobedila svetskog šerifa.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA