Najnovije

DA LI TOMINA DRAGICA SPREMA PREVARU VEKA U SRBIJI? Ponovo je u pitanju je mahinacija s ogromnim novcem, a svi ćute!

Fondacija Dragica Nikolić prestaje da postoji kao takva, tačnije nekadašnja prva dama Srbije i supruga Tomislava Nikolića samo je preimenovala svoju fondaciju u "Zavet".

Dragica Nikolić (Foto: Jutjub)

Dragica Nikolić planira da potpuno ugasi svoju fondaciju, koja je od samog početka vezivana za brojne afere. Sav novac koji bi ostao u ovoj fondaciji bio bi prebačen u njenu novu, tačnije udruženje "Zavet".

- Dragica Nikolić je fondaciji već promenila statut u kom se kaže, u članu 28. da bi u slučaju gašenja Fondacije Dragica Nikolić sva sredstva bila prebačena na račun udruženja "Zavet" koji ona vodi. Dakle, ovde bi mogle razne mahinacije da se urade. Jer samo je Dragica Nikolić ta koja raspolaže novcem fondacije - kaže izvor iz Fondacije i dodaje:

- To znači da bi Dragica Nikolić mogla da deo novca (onoliko koliko ona želi) sa računa prebaci na svoj privatni, a da ostatak prijavi kao sredstva Fondacije koja se prebacuju na račun "Zaveta" i da tako profitira.

Fondacija "Dragica Nikolić", koju vodi supruga bivšeg predsednika Srbije, samo u 2017. godini dobila je čak 157 miliona dinara na ime donacija, pokazao je finansijski izveštaj objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, a imena donatora i dalje nisu poznata.

Fondacija supruge bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića na ime poslovnih prihoda dobila je prošle godine čak 21,3 miliona dinara više u odnosu na 2016, kada su prihodovali 135,8 miliona dinara.

Nikolićeva je prošle godine na jednom skupu otkrila da je njena fondacija do sada dobila i donirala oko 10 miliona evra.

- Nemamo izdvojeno tačnu sumu, ali prešli smo 10 miliona evra za četiri godine postojanja fondacije, koje smo sakupili i podelili do dinara - rekla je ona, kao i da na troškove fondacije troše daleko manje od zakonom određenih 30 odsto.

Fondacija bivše prve dame Srbije od osnivanja bila je vezivana za donacije koje su mnogi nazivali „mutnim“ i „koruptivnim“.

Bivši predsednik, međutim, nikad nije propustio priliku da sve glasine „demantuje“, ali na svoj način: optužujući medije, političke protivnike i državne organe za podrivanje njegovog ugleda. Fakta se, ipak, ne mogu demantovati političkim spinom.

U sklopu svih provera najveća pažnja posvećena je bila poreklu i sudbini novca koji je Fondacija dobila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Suma je bila značajna: čak milion evra je uplaćeno Fondaciji u dobrotvorne svrhe.

Poslednja u nizu u javnosti pominjanih afera vezana je za izgradnju crkve u Bajčetini, rodnom selu Nikolića.

U maju prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije je ponovo počela da istražuje Fondaciju, ovoga puta želeći da otkrije na koji način je finansirana izgradnja crkve, odnosno da li se novac iz Fondacije prelio u pravcu izgradnje crkve (koju je inače osveštao patrijarh Irinej lično).

Nije poznat bilans te provere.

Pročitajte OVDE  kakvo se to klupko odmotava.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA