Najnovije

DŽONSON NAPRAVIO ZBRKU SA PISMIMA: Velika Britanija pred najvećim izazovom u istoriji! Da li EU 31. oktobra ostaje bez jedne članice?

Britanska vlada je u skladu sa zakonom zatražila produženje roka za izlazak iz Evropske unije prvobitno planiran za 31. oktobar.

Boris DŽonson (Foto: Jutjub)

Britanski premijer Boris DŽonson poslao je pismo kojim traži produženje roka za izlazak iz Evropske unije, što je bila njegova zakonska obaveza. Uz ovo je poslao još dva u kojima je pojasnio ovo prvo, ali i svoje protivljenje bilo kakvom odlaganju izlaska krajem ovog meseca. Evropska unija će započeti konsultacije, a onda nakon glasanja u Londonu iduće nedelje doneti odluku.

"Zahtev za produženjem je upravo stigao. Počeću konsultacije s liderima EU kako da reagujemo", rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"Bio je ovo veoma kratak i normalan sastanak 27 ambasadora EU kako bi pokrenuli narednu fazu EU ratifikacije dogovora. To je sve što mogu da kažem o ovom sastanku. Predsednik Tusk će se o drugim stvarima konsultovati", poručuje Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit.

Opozicioni lideri u Londonu tvrde kako se premijer ponaša neprimereno, kao i da dogovorenim planom dovodi u opasnost Veliku Britaniju.

"On je detinjast. Zakon je vrlo jasan, morao je da potpiše jedno pismo u skladu sa zakonom, a on se ponaša detinjasto, i mislim da ako, iako mislim da se to neće desiti, zbog toga što je uradio s pismima, za 11 dana napustimo EU bez dogovora, onda će on snositi svu odgovornost", smatra laburista i ministar za Bregzit vlade u senci Kir Starmer.

"Kada se ovaj zakon nađe pred nama, ono što ćemo mi pokušati da uradimo, na normalan način, je da predložimo amandmane kako bismo videli da zadovoljava naše kriterijume. Ali imamo problem da ovo postaje fundamentalno pitanje o budućnosti naše ekonomije. Da li želimo da nastavimo da idemo s planom Borisa DŽonsona koji nas odvaja od našeg najvećeg trgovinskog partnera i deregulacije naše ekonomije, umanjivanja radničkih prava, potrošačkih i ostalih prava? Ne, to ne želimo", stav je ministra finansija vlade u senci DŽon Mekdonel.

Ujedinjeni konzervativni front se nada da će ipak na kraju plan premijera DŽonsona biti usvojen i da će Unija biti napuštena 31. oktobra. Ovome se nada i Oliver Letvin, glavni krivac za produženje britanske agonije koji podržava premijerove namere.

"Apsolutno podržavam vladu sve dok budu išli dalje s ovim zakonom i dogovorom, ja ću ih podržavati, ja ću glasati za njega, kao što sam tri puta glasao za Terezu Mej jer mislim da je to prava stvar za našu zemlju, a to je da izađemo na uredan način", poručio je Letvin koji je poslanik u britanskom parlamentu.

"Unija želi da je napustimo i imamo ugovor koji nam dopušta da napustimo. Mi ćemo je napustiti do 31. oktobra, imamo mogućnosti i načine da to uradimo. Rizik izlaska bez dogovora se pojačao jer ne možemo da garantujemo da će Evropski savet stvarno i prihvatiti novo produženje", kaže ministar za Bregzit Majkl Gouv.

Tako će nakon svega britanski mediji, ali i javnost dobiti još jednu šansu da naredne nedelje raspravljaju o istorijskim zasedanjima i datumima. Dobar deo njih će baš kao i lider Bregzit partije Najdžel Faraž tražiti da što pre budu održani opšti izbori kako bi se konačno presekao ovaj Gordijev čvor zvani Bregzit.

Pročitajte OVDE šta je Putinu vodilja prilikom vođenja međunarodne politike.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA