Najnovije

RUSKA POZICIJA SVE JAČA, NOVI PORAZ AMERIKANACA: Tramp je u Siriji potučen na svim frontovima!

Američki predsednik Donald Tramp se ponaša nonšalantno kada se pomene situacija na severu Sirije. U četvrtak je uporedio borbe turske vojske i kurdskih trupa sa dečijom svađom. „Ponekad morate da ih pustite da se malo biju“, rekao je Tramp pred fanovima u Teksasu, „a onda ih razdvojite.“

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Od početka turske invazije poginulo je gotovo 500 ljudi, među njima blizu 100 civila, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Drugi izvori tvrde da je skoro 300.000 ljudi moralo da napusti svoje kuće. UNICEF veruje da je ugroženo snabdevanje vodom za 400.000 ljudi.

Ali Tramp govori o „dečijoj svađi“.

Šizofrene poruke

Pre samo dve sedmice je Tramp naredio povlačenje američkih trupa sa severa Sirije, što je utrlo put turskoj ofanzivi. I to iako su Kurdi bili najverniji američki saveznik u borbi protiv Islamske države.

Pa ipak, nedugo pošto je turska vojska otpočela napad, Tramp je pretio Erdoganu sankcijama i „totalnim uništenjem“ ekonomije. A sada je odustao od sankcija jer je njegov potpredsednik Majkl Pens u Ankari ispregovarao petodnevni prekid vatre.

„To je navodno rešenje problema koji je sam izazvao“, kaže za DW Frensis Braun iz Fondacije Karnegi. Ona dodaje da ni saveznicima više nije jasno šta Tramp radi. „Preti sankcijama Turskoj zbog ofanzive za koju su Ankari mislili da imaju zeleno svetlo Vašingtona.“

U političkim krugovima se priča da Tramp uopšte nije konsultovao vojne stručnjake pre nego što je povukao američke trupe iz Sirije. „Može se reći da nema ozbiljne strategije. Nadležni će morati da požure kako bi sačinili neku strategiju“, kaže Miajkl Sing, šef vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku i bivši savetnik državnih sekretara.

Stručnjaci su saglasni da je ogromna šteta već učinjena. Tramp je sa jedne strane ostavio Kurde na cedilu, a sa druge Erdogana u jednom pismu pozvao da se „ne pravi važan“ i da „ne bude budala“.

„Protivnici SAD često govore da je naša zemlja nepouzdan partner“, kaže Frensis Braun. „Sada smo to sami dokazali.“

Omašena sva tri cilja

Trampova administracija je ranije donela strategiju za Siriju koja je imala tri važna cilja – pobediti Islamsku državu, smanjiti uticaj Irana i izboriti se za promene režima u Damasku povoljne po SAD.

„Novi razvoj će možda voditi ponovnom jačanju Islamske države“, kaže Majkl Sing za DW i nastavlja: „Razvoj svakako jača poziciju Irana u Siriji. SAD će verovatno imati sve manje uticaja na politički dogovor. Dakle, poraženi smo u sve tri tačke.“

U petak je u Vašington postu osvanuo članak vođe republikanskih senatora Miča Mekonela koji je povlačenje američkih trupa iz Sirije nazvao „teškom strateškom greškom“. Time se, napisao je Mekonel, jačaju neprijatelji i slabe partneri SAD.

To su neobično oštre kritike na račun Trampa i to iz sopstvenih redova. Mekonel je tražio da američki vojnici ostanu u Siriji. „Američki ratovi su beskrajni jedino ako Amerika odbija da pobedi.“

Nejasno je šta će se desiti nakon što se u utorak okonča petodnevni prekid vatre. Erdoganov režim tu pauzu razume samo kao priliku da se kurdski „teroristi“ sasvim povuku iz pojasa širokog 440 i dubokog 32 kilometra. Tu Ankara želi takozvanu bezbednosnu zonu u koju bi naselila milione sirijskih izbeglica koje su sada u Turskoj.

Kurdski političar Saleh Muslim je odgovorio da prekid vatre ne znači kapitulaciju. „Spremni smo da se branimo. Nećemo prihvatiti okupaciju severne Sirije“, rekao je on za lokalnu kurdsku televiziju.

U utorak se Erdogan sastaje sa ruskim predsednikom Putinom. Stručnjaci i tu prepoznaju Trampov poraz – ruska pozicija u Siriji je sve jača.

Pročitajte OVDE šta je turski predsednik poručio Amerikancima.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA