Najnovije

POLA EVROPE NA KOKAINU: London svakog dana potroši 23 kilograma, a za njim slede Barselona i Amsterdam! Čak 5 gradova u Švajcarskoj preferira...

Kokain je sve čistiji i jeftiniji, pokazuje nova evropska studija.

Kokain (Foto: pixabay. com)

Samo u Londonu se svakog dana "potroši" oko 23 kilograma prvoglasnog kokaina ulične vrednosti 2,75 miliona funti. Od 15 gradova u kojima se konzumira najviše kokaina po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj.

Analiza potrošnje kokaina po glavi stanovnika pokazala je da se najviše ove droge koristi u Bristolu, slede Amsterdam, Cirih i London.

Od 15 gradova koji su se našli u vrhu potrošnje po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj - Cirih, Sen Galen, Ženeva, Bazel i Bern. Ako se posmatra ukupna prosecna "potrošnja", najviše se potroši u Londonu (23 kilograma), što je i očekivano s obzirom na broj stanovnika.

To znači da u Londonu svakog dana cirkuliše 567.445 doza kokaina, koji vredi oko 2,75 miliona funti.

Godišnja vrednog londonskog trižišta - oko milijardu funti, što je oko osam tona, piše Skaj njuz, preneo je RTS. Po ukupnoj dnevnoj potrošnji, nakon Londona, sledi Barselona (12,74 kilograma), Amsterdam (4,62 kilograma) i Berlin (4,62 kilograma).

Ova količina podrazumeva upotrebu čistog kokaina i ne uključuje anestetike poput lidokaina i benzokaina, supstance koje se mešaju sa prvoklasnom drogom.

Dr Leon Baron, forenzičar Kings koledža u Londonu, objasnio je za Skaj njuz da su istraživači došli do podatka da je potrošnja kokaina u Londonu ujednačena tokom radne nedelje, a da tek malo skoči za vikend.

"To je suprotnost u odnosu na druge gradove gde se tokom vikenda vidi vrlo izražena rekreativna upotreba. Ovo znači da je kokain svakodnevna, uobičajena droga u Londonu", istakao je dr Leon Baron.

Prema pisanju Skaj njuza, tržište je poslednjih godina postalo sve konkurentnije, pošto je u trgovinu uključeno sve više kriminalnih grupa.

Uz porast konkurencije, po zakonu tržišta, cena opada. Poslednjih nekoliko godina cena stagnira na oko 40 funti po gramu.

Sve organizovaniji mračni veb, na kom može lako da se nabavi bilo koja droga, takođe, je doprineo porastu konzumacije kokaina. Iako je cena opala, čistoća ove droge se povećala i sada iznosi između 30 i 40 odsto.

Poređenja radi, pre 10-ak godina taj procenat se kretao između tri i pet odsto.

Pročitajte OVDE   kako se to priroda igra sa Rusijom.

Izvor: Tanjug

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube