Najnovije

STROGO ČUVANA RUSKA TAJNA UGLEDALA SVETLOST DANA: Isplivali dokumenti o prvoj sovjetskoj atomskoj bombi!

Nakon što su SAD avgusta 1945. bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, SSSR je morao da razvije sopstvenu radi održavanja pariteta. Deklasifikovani dokumenti daju uvid na to kako je složeni zadatak postignut četiri godine kasnije.

Atomska bomba (Foto: Jutjub)

Prva sovjetska prva atomska bomba, RDS-1 ili "Pervaja Molnija", uspešno je testirana 29. avgusta 1949. godine kod grada Semipalatinsa u Sovjetskoj Republici Kazahstan. Dosijei, koje je objavila ruska nuklearna agencija "Rosatom", sadrže fotografije oružja dok je još bilo u razvoju.

Ambiciozni projekat postao je prava trka za vreme sovjetskih nuklearnih naučnika, koji ne samo da su morali da se pridržavaju strogog roka vlade Josipa Staljina, već su posao obavljali u uslovima apsolutne tajnosti.

Čak je i državno naređenje za razvoj prve sovjetske atomske bombe iz juna 1946. godine, koje se nalazi među objavljenim dokumentima, bilo svojevrsna šifra.

Kucani tekst na tri stranice odredio je direktoru građevinskog biroa br. 11 (CB-11), Pavla Zernova, da stvori „mlazni motor C (RDS)“ u dve verzije „uz upotrebu teškog goriva (C-1) i lakog goriva (C-2) “pod nadzorom Laboratorija br. 2 Sovjetske akademije nauka.

Za laike, moglo se činiti da naredba uopšte nije imala nikakve veze s nuklearnim oružjem, ali "mlazni motor C" zapravo znači nuklearnu bombu sa teškim gorivom (C-1) i lakim gorivom (C-2) - oružje od plutonijuma i uranijuma.

Naučnici, koji su svakog meseca izveštavali vladu o napretku bombe, u dokumentu su pomiljani samo inicijalima njihovih imena i prezimena, te su naknadno dodavani ručno.

Ostatak od 45 deklasifikovanih dokumenata daje uvid na različite faze vojnog nuklearnog programa, što je postalo pravo blago za istraživače za proučavanje sovjetskog perioda ili istorije atomske industrije.

Među dokumentima nalazi se i šema o tome kako su avioni sa mernim instrumentima, foto i video opremom bili postavljeni u vazduhu kako bi se prikupili maksimalni podaci o testu bombe RDS-1 1946. godine.

Netanjahu pozvao Putina sa samo jednim zahtevom! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA