Najnovije

DŽONSON PORAŽEN NA DRUGOM GLASANJU: Bregzit se odlaže za 31. januar? Britanija ostaje u EU

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je večeras da će napraviti pauzu kada je u pitanju usvajanje zakona o Bregzitu, pošto su poslanici glasali protiv kratkog vremenskog roka za njegovo usvajanje.

Boris DŽonson mora da se pomiri sa porazom (Foto: Jutjub)

Obraćajući se nakon što je parlament odbacio planirani vremenski rok vlade za usvajanje zakona, DŽonson je rekao da će se o tome konsultovati sa liderima EU i pozvao Uniju da odluči kako će da odgovori na zahtev parlamenta za odlaganje Bregzita.

DŽonson je rekao da će vlada ubrzati planove za izlazak Britanije bez dogovora posle poraza u parlamentu, prenosi AP.

Britanski poslanici prethodno su večeras podržali predlog zakona o Bregzitu, ali su odbili da bude usvojen u roku od tri dana u donjem domu parlamenta.

Vlada je tražila da donji dom parlamenta odobri predlog zakona do četvrtka, 24. oktobra, i da se on potom pošalje u gornji dom parlamenta, kako bi postao zakon pre 31. oktobra.

Na taj način, Britanija bi mogla da napusti EU u zakazanom roku.

DŽonson je ranije najavio da će povući Zakon o Bregzitu i sazvati opšte izbore, ukoliko poslanici u parlamentu odustanu od planiranog rasporeda rasprave u parlamentu u okviru kojeg treba da se izglasa taj zakon.

Poslanici odbili da usvoje zakon u kratkom roku

Britanski poslanici podržali su predlog zakona o Bregzitu premijera Borisa DŽonsona, ali su odbili da bude usvojen u roku od tri dana u donjem domu parlamenta.

Prvobitno je 329 poslanika glasalo za to da se predlog zakona o povlačenju Britanije iz EU pošalje na dodatni pregled i radi mogućih amandmana, a 299 je bilo protiv.

Poslanici su potom većinski odbili pokušaj vlade da se po brzom postupku usvoji zakon u roku od nekoliko dana.

Vlada je tražila da donji dom parlamenta odobri predlog zakona do četvrtka, 24. oktobra, i da se on potom pošalje u gornji dom parlamenta, kako bi postao zakon pre 31. oktobra.

Na taj način, Britanija bi mogla da napusti EU u zakazanom roku.

Međutim, protiv kratkog vremenskog roka, kojim bi se donjem domu parlamenta dala samo tri dana da debatuje o zakonu, glasala su 322 poslanika, dok je 308 bilo "za".

To znači da će biti skoro nemoguće da DŽonson ispuni obećanje da izvede Britaniju iz EU 31. oktobra, navodi AP, dodajući da poslanici traže više vremena da pregledaju zakon.

AP napominje da DŽonson ima dva izbora - da pristane da poslanicima da više vremena, što znači da će doći do odlaganja Bregzita najmanje za nekoliko nedelja, ili da povuče zakon i pokuša da izdejstvuje da poslanici glasaju za raspisivanje izbora.

U oba slučaja, EU mora da se saglasi o odlaganju Bregzita, navodi AP.

Pročitajte OVDE šta je bivši britanski diplomata rekao o dešavanjima u Španiji.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube