Najnovije

LAZANSKI OPLEO: Evo u čemu se sastoji toliko ponižavanje Srbije od strane SAD (VIDEO)

Posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu pratili su sa puno pažnje i naši i svetski političari i mediji. Sputnjik je tim povodom imao razgovor sa ambasadorom Srbije u RF Miroslavom Lazanskim i novinarom „Večernjih novosti“ Brankom Vlahovićem koji je intervjuisao Medvedeva uoči dolaska u našu zemlju.

Lazanski (Foto: Jutjub)

U prvom intervjuu po stupanju na dužnost ambasadora Srbije u Rusiji Lazanski je rekao da je to zvanje za njega velika čast, ali i velika odgovornost.

„Radite u prijateljskoj zemlji sa ljudima koji su prijateljski nastrojeni, od običnog čoveka na ulici do diplomata. Sa druge strane, Moskva je megapolis sa oko 20 miliona ljudi i zaista je impresivan. Grad se praktično spojio sa aerodromom, a o šoping centrima i novim naseljima da i ne govorimo. Dok gledate taj život u Moskvi onda se zapitate da li američka televizija može to da snimi, pa da pita: ’A sankcije?‘. Rusija je pod sankcijama već pet godina, a to se ne oseća bar kada je pitanju Moskva“, naglasio je Lazanski.

Pred odlazak u glavni grad Ruske Federacije ambasador Lazanski je rekao da ga čeka mnogo posla i veoma brz povratak u Beograd. Prva zvanična poseta jednog ruskog zvaničnika Srbiji, od kada je on preuzeo ambasadorsku funkciju, bio je dolazak premijera Dmitrija Medvedeva povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda. Lazanski otkriva da je predsednik Vlade Rusije sve vreme bio veoma dobro raspoložen, da ga je radovalo lepo vreme i da je uživao u prikazu sposobnosti Vojske Srbije na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

„Video je da srpska vojska radikalno jača i u tehničkoj opremljenosti i na tehnološkom nivou, pa i u brojčanom stanju. U odnosu na period od 2012. godine ide se krupnim koracima napred. Mi smo helikoptersku komponentu vazduhoplovnih snaga bitno obnovili. Kupljena su četiri helikoptera MI-35 u Rusiji, tri helikoptera MI-17 koji su transportno borbeni i koji se mogu isto naoružati, kupljeno je pet helikoptera H 145 od ’Erbasa‘. Tako sada imamo šest helikoptera MI-17, četiri borbena MI-35, a kad stignu četiri aviona MiG-29 iz Belorusije imaćemo eskadrilu borbenih aviona koji će kroz modernizacije biti podignuti na nivo aviona četvrte generacije. Dobićemo i 30 tenkova T72 od Rusije kao donaciju, a dobijemo 30 borbenih vozila BRDM 2 i to jeste ozbiljno jačanje“, objasnio je Lazanski.

Ne možemo više da izvozimo jabuke

Gost emisije „Svet sa Sputnjikom“ bio je dugogodišnji dopisnik „Večernjih novosti“ iz Rusije Branko Vlahović, koji je imao čast da uradi intervju sa Medvedevom uoči njegovog dolaska u Srbiju. Vlahović kaže da je u trenutku kada je dobio saglasnost bio na odmoru u Beogradu, ali ga to nije sprečilo da se vrati u Moskvu i pred kamerama intervjuiše ruskog premijera.

On naglašava da je u tom intervjuu, ali i nekoliko puta u Beogradu Medvedev upotrebio istu reč, a to je „pragmatičan“. Vlahović kaže da se pod tim podrazumeva da ako hoćemo da širimo i jačamo odnose onda od toga treba da imaju korist obe zemlje, jer ako su jaki ekonomski odnosi onda je i prijateljstvo na čvrstim osnovama.

„Često sam objašnjavao da Slovenci imaju odlične odnose sa Rusima zbog toga što imaju stabilne ekonomske odnose. Oni su prvi, od svih stranih farmaceutskih kompanija na svetu, napravili najmoderniji fabriku ’Krka‘, a tek posle toga su Srbi uložili u ’Hemofarm‘. To su direktne investicije na kojima mi moramo da radimo. Ne možemo samo da izvozimo jabuke, oni su zasadili ogromne površine i za pet godina im naše više neće biti potrebne. Zato moramo da osmislimo finalne proizvode“, objasnio je dopisnik „Večernjih novosti“ iz Rusije.

Ambasador Lazanski kaže da je na upravo završenom poljoprivrednom sajmu u Moskvi Srbija bila jedina strana zemlja izlagač, a ujedno i zemlja partner. Ministar poljoprivrede Branko Nedimović je, prema rečima našeg sagovornika, uspeo da sa ’crne liste“ skine neka naša preduzeća koja su figurirala kao firme koje krše zabranu uvoza robe iz Zapadne Evrope, zahvaljujući tome što smo procesuirali više od 150 ljudi.

„Srbija u Rusiju izvozi poljoprivredne proizvode u vrednosti od preko 300 miliona evra i to može da se duplira, sa tim da se ukupna robna razmena sa tri milijarde i 100 miliona podigne na četiri milijarde evra“, rekao je Lazanski. 

I Srbija treba da brani nacionalne interese

Na opasku da su se društvene mreže usijale od „brige“ zbog vesti koja je propratila posetu Medvedeva, a to je da će ruska državna nuklearna korporacija „Rosatom“ graditi u Vinči najmoderniji nuklearni centar sa novim reaktorom, Branko Vlahović kaže da su takve reakcije neprimerene. 

„Svako ko ima malo znanja o zdravstvu ne može modernu medicinu da zamisli bez dela koji se pravi u tom centru. To nisu opasne atomske tehnologije i ne bi trebalo da postoji nikakav strah. Sve što dolazi iz Rusije, zapadne zemlje će pokušati da ocrni. Sve do atomske katastrofe u Japanu oni su širili priču kako su ruske atomske centrale nesigurne, a zapravo smo svedoci ocene stručnjaka da su najbezbednije na svetu. Ja sam samo protiv toga da Rusija širi spisak obećanja, pa da se pola od toga ne ostvari, jer će ponovo da se pokrene priča — Rusi su nas ponovo prevarili“, naglasio je sagovornik.

Svetske, ali i regionalne agencije su ocenile da se poseta ruskog premijera poklapa sa trenutkom u kojem Sjedinjene Američke Države čine sve da ostvare dominantnu ulogu u ovom regionu i pokušavaju da izdejstvuju rešenje za kosovski problem. Međutim, ambasador Lazanski kaže da je poseta Medvedeva bila zakazana mnogo pre dolaska raznih američkih izaslanika.

„Predsednik Vlade Rusije je samo ponovio ono što je zvanični stav Moskve, a to je poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i stav Rusije da će podržati svaki dogovor između Prištine i Beograda i nema razloga tražiti tu nešto više, niti bilo koju drugu skrivenu nameru. Kod nas je legitimno da je prisutan američki geostrateški interes, a nije legitiman geostrateški interes Kine ili RF“, naglasio je ambasador Srbije u Moskvi.

Branko Vlahović dodaje da nama niko od zapadnih zemalja ne sme da zamera način na koji dočekujemo Putina i Medvedeva.

„Kada oni nama ne budu slali trećekategornike, zamenike zamenika od zamenika, i to još da nam preti u našoj zemlji, i mi ćemo ih dočekati isto. Neka neko analizira od tih prozapadnih političara u Srbiji intervju Putina u januaru i Medvedeva sada u oktobru — tu neće pronaći ni trunku uslovljavanja. Putinov stav je da je RF spremna sa svima na Balkanu da sarađuje u meri koliko ta država želi. Sa druge strane, kada dođe zapadni političar odmah dobijamo naređenja u smislu da moramo da uradimo ovo ili ono“, rekao je Vlahović.

Srbija će 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa zemljama Evroazijske ekonomske unije, a ambasador Srbije kaže da je licemerno i nemoralno ako nam neko sa Zapada to zameri. Prema njegovim rečima ako Kinezi, Amerikanci, Južnoafrikanci mogu da imaju svoje nacionalne interese, onda to mora i treba da brani i Srbija. 

Tokom posete ruskog premijera najavljeno je da će biti definisani uslovi kupovine savremene vojne opreme, odnosno nabavke PVO sistema po znatno nižoj ceni. Načelni dogovor je bio da za srpsku vojsku ta cena bude 10 miliona dolara, ali tu informaciju ambasador Lazanski nije želeo ni da potvrdi, ni ti da demantuje. On je naglasio da i uz najbolju volju takvu stvar ne može da otkrije i kratko dodao:

„Imaćete kroz par dana priliku da vidite jedno divno, fantastično iznenađenje kada ujedno počinju i vojne vežbe Srbije i Rusije. Ostavimo da to saopšti predsednik Srbije.“

Ruski helikopteri preuzeli američku vojnu bazu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA