Najnovije

NOVA ŠIPTARSKA UJDURMA: Cirkus sa trovanjem u Prištini organizovan da bi LJimaj i Pacoli prešli cenzus!

Lideri Socijaldemokratske inicijative (NISMA), Fatmir LJimaj, i Alijanse za novo Kosovo (AKR) Bedžet Pacoli, tvrde da je prema dosadašnjem prebrojavanju glasova, koalicija NISMA-AKR-PD prešla cenzus sa osvojenih 5,5 odsto glasova.

Bedžet Pacoli (Foto: Jutjub)

Pored toga, traže od CIK-a da obustavi prebrojavanje glasova pristiglih poštom iz centralne Srbije, tvrdeći da je reč o „neregularnim glasovima“ koji imaju za cilj da „izigraju volju građana“. U međuvremenu, ovom zahtevu pridružio se i lider LDK, Isa Mustafa.

“Želeo bih da vas obavestim da na osnovu prebrojavanja redovnih glasova koje se vrši u Centru za prebrojavanje i rezultate, NISMA-AKR-PD ima 5,5 odsto glasova, što znači da će naša koalicija biti deo skupštine nakon prebrojavanja“, kazao je LJimaj.

On je i zatražio od CIK-a da „hitno zaustavi“ prebrojavanje glasova pristiglih poštom iz centralne Srbije tvrdeći da su oni „neregularni“ i da imaju za cilj izvrgavanje izborne volje 40.000 građana koji su glasali za ovu koaliciju.

“Današnji postupci preko pokušaja da se neregularni glasovi procesuiraju i prebroje je pokušaj da se izvrgne volja građana. Glasovi stigli iz centralne Srbije su neregularni glasovi i kao takvi ti glasovi ne treba da se procesuiraju. U suprotnosti su sa zakonom današnji postupci. Moj apel je da se ne procesuiraju neregularni glasovi, da se ne krši zakon, jer se deformiše izborni proces, izvrgava se volja više od 40 hiljada ljudi. Tražim od CIK-a da hitno zaustavi ove zakonske radnje da se preko regularnih glasova deformiše izborni proces“, izjavio je LJimaj.

Pacoli: Beogradu i Vučiću smeta što je naša koalicija prešla prag

Ubrzo se sa istim tvrdnjama oglasio i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova tzv. Kosova i lider AAK, Bedžet Pacoli.

On takođe ističe da je njihova koalicija prešla cenzus, kao i da je „današnja akcija obrade i prebrojavanja neregularnih glasova pokušaj izvrgavanja volje građana“.

Pacoli je naveo da je u toku trajanja procesa glasanja putem pošte, „CIK zvanično saopštio da glasovi treba da stignu poštom iz mesta prebivališta glasača i da se ovi glasovi ne mogu deponovati direktno u Poštu Kosova“, a što je urađeno, kako je naveo, „na orkestriran način iz Beograda preko kancelarije Srbije na tzv. Kosovu“.

Navodi da se radi o kršenju zakona i da će preduzeti pravne korake kako bi to sprečili.

“Beogradu i Vučiću smeta što je naša koalicija prešla prag i ne dozvoljavamo da se njegovim manipulisanim i ilegalnim glasovima deformiše volja građana“, zaključio je Pacoli.

Predsednik LDK, Isa Mustafa, takođe je od CIK-a zatražio da se „pozabavi legalnošću glasova u kovertama iz centralne Srbije“.

“Najava da će se ovi glasovi prebrojati, bez odluke CIK-a o tome da li ispunjavaju zakonske uslove, otvara put za legalizaciju šverca glasova u budućnosti “, naveo je Mustafa.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio CIK, nakon redovnog prebrojavanja glasova koalicija NISMA-AAK-PD imala je 4.96 procenata glasova, da bi se nakon prebrojavanja glasova iz dijaspore ova koalicija popela na 4.99 procenata osvojenih glasova. Nakon odluke CIK-a da ponovo prebroji glasove na 844 biračka mesta, iz ove koalicije poručuju da je ponovno prebrojavanje pokazalo da je došlo do zloupotrebe glasova u redovnom prebrojavanju i da su prešli cenzus.

U međuvremenu, Liberalna partija Egipćana podnela je zahtev Panelu za žalbe i predstavke CIK-a za ponovnim prebrojavanjem dodatnih 198 biračkih mesta u 26 kosovskih opština. Kao razlog navode da su pored tehničkih grešaka uočili i nepravilnosti u pogledu prenosa glasova koje je ova stranka osvojila u rubrike drugih političkih subjekata.

Pročitajte OVDE šta je Aljbin Kurti poručio Srbima.

Izvor: Kosev

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube