Najnovije

TO SMO ČEKALI! U SRBIJU STIGLI S-400 I "PANCIR S"! Isprobaćemo ih na zajedničkoj taktičkoj vežbi naše i ruske vojske!

Zajednička taktička vežba sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije "Slovenski štit 2019" održava se na teritoriji Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Pancir (Foto: Jutjub)

Ruska vojska donela je sa sobom raketni sistem S-400 i bateriju "Pancir S" koji su na vojni aerodrom u Batajnici sleteli noćas u 00:30 sati. Reč je raketnom sistemu koji će ostati Vojsci Srbije kao što je to ruski predsednik Vladimir Putin obećao tokom svog boravka u Beogradu početkom godine.

Vežba će biti realizovana u petak u rejonu aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" na Batajnici i na poligonu "Pasuljanske livade", uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Vežbi će prisustvovati kompletan državni vrh Srbije kao i predsednik Aleksandar Vučić.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je divizion S-400 i baterija "Pancir S" prebačen u Srbiju, gde će prvi put učestvovati u okviru obuke u inostranstvu.  

Cilj vežbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije, kao i upotreba snaga vojske u odbrani od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora i obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vežbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO, brigadni general Tiosav Janković.

Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vežbi će biti korišćeni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Pročitajte OVDE  sve o dva scenarija ako NATO napadne Kalinjingrad.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA