Najnovije

HRVATSKI MEDIJI U PANICI: Putin Srbima poslao S-400, mogu da sruše avion iznad Zagreba!

Dolazak protivavionskih raketnih sistema S-400 i "Pancir S" u Srbiju nije prošlo nezapaženo u hrvatskim medijima.

S-400 (Foto: msb.gov.tr)

Naprotiv, tamošnji mediji pomno su ispratili taj događaj. Tako, na primer, Express piše da je "moćni S-400 veliki san Srbije", ali da je "pitanje koliko novca je na raspolaganju".

Ipak, u tekstu se navodi da "nema dileme da bi se s Moskvom moglo razgovarati o kupovini sistema S-400. Srbija u tom slučaju ne bi bila prva zemlja koja bi ovaj sistem uvela u svoje oružane snage, dok bi Rusija osim novca dobila još čvršće uporište na Balkanu, ali i poslala prilično jasnu političku poruku".

Express upozorava da je "praksa da sisitem kratkog dometa poput Pancira S služi i za zaštitu sistema dugog dometa" i da je "možda ovo samo prvi korak u dugoročnim planovima jačanja srpskih artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazdušna delovanja".

Slična priča pojavila se i pre dve godine, piše Express, kada je Dmitrij Šugajev, šef ruske Federalne službe za vojnotehničku saradnju, kazao:

- Srpski partneri trenutno pokazuju interes za isporuku bataljona S-300. To je nešto o čemu trenutno razgovaramo.

Inače, raketni sistem S-300 je odbrambeni sistem raketa zemlja-vazduh koji može pogađati balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće projektile kao i taktičke i strateške vojne letelice. Iako je ovo naoružanje pomalo već zastarelo, njegova cena nije mala za srpske prilike. Iran je platio čak 160 miliona dolara za S-300PMU-1 koji uključuje samo jednu bateriju - šest lansera, 48 raketa, komandna, radarska i pomoćna vozila.

Prema mišljenju vojnog komentatora Miroslava Lazanskog Srbiji su potrebna dva odeljenja s ukupno 12 lansera.

- To znači da bi nas kupovina S-300 koštala čak milijardu i po dolara, a to nije realna priča. Takođe, treba imati na umu da je to pomalo zastareli raketni sistem - rekao je skeptični Lazanski.

Pitanje spremnosti Srbije da plati ovakvo naoružanje postavio je već pre dve godine i vicepremijer Rogozin koji je rekao da su u srpskom fokusu znatno jeftiniji i skromniji sistemi.

- Srbiju puno više zanima stvaranje mreže protivvazdušne odbrane za potrebe borbe iz blizine i za tu svrhu mi imamo 'torove' i 'bukove', naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost. Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će zavisiti od proračuna koliko je srpska vlada spremna potrošiti - kazao je Rogozin.

S-300, zavisno od raketa kojima je opremljen, može imati teoretski domet od čak 300 kilometara. S-400, kako mu i ime govori, ima maksimalni domet od nekih 400 kilometara. Pancir, već korišćen u Siriji, pokazao se kao adekvatan u rušenju dronova, piše hrvatski Express.

Ova kompanija će biti zadužena za zaštitu najvećih tajni! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA