Najnovije

JEDNO JE BITI GNEVAN, DRUGO BEZOBRAZAN: Nikola Kojo se seli iz Srbije – i evo zbog čega ću u lice da mu iscepam kartu!

Na sajtu Mudrolije gde kolumne objavljuju mahom nepotpisani autori a čiji je cilj da skupi najbolje sa društvenih mreža, osvanuo je tekst koji je izazvao veliku pažnju i podeljene reakcije. Objavljujemo ga u celosti.

Nikola Kojo (Foto: Jutjub)

Piše: Mudrolije

E, ovako Nikola. Nismo se nikada upoznali, mada te toliko dugo gledam da imam osećaj da si mi neki komšija iz bloka. Čuo sam da se seliš iz Srbije, pa da ti ispričam kako sam se ja iz nje iselio baš u taj NJujork u koji čujem ti želiš da ideš. Otišao je Đuričko, pa bi sada i ti. Legitimno. I ja sam se odselio iz Srbije kao mnogo mlađi, vratio sam se i možda ću otići opet, ali ono što ja imam da ti zamerim nije to da li je karta povratna ili u jednom pravcu nego ono sa čime si je zapečatio.

Mogu da razumem da hoćeš da odeš iz Srbije, isto kao što mogu da razumem zubara iz Kvinslenda koji je dobio bolju ponudu za posao u Liverpulu  sada pakuje familiju za avion ili kako se neko seli sa jednog kraja grada na drugi jer mu ovde smeta što nema mesta za parking. Ali to se onda tako kaže. Ja imam bolju ponudu. Idem na bolje. Eto. Imam kartu za bolji život. Ne pljuje se ono što se ostavlja iza sebe. Ti nisi krenuo iz Srbije da se otisneš na pučinu nego si otišao po sistemu “posle mene potop”. Pljuješ i kukaš kao jedan čiča što uostalom i jesi. Jedna stvar je da budeš gnevan, druga bezobrazan.

Ne podnosim politiku, ne podnosim ni krtine ni sendviče i politikom se baviti neću, ali tobom Nikola hoću. Ovo nije najgore vreme u Srbiji ikada. Ti si za vreme tog “najgoreg vremena” postao slavan. Kada je to najgore vreme prošlo i došlo još gore postao si još slavniji. Pa smo onda tog užasnog rušili i evo ti si rastao i rastao. Nisi živeo na Birou godinama i tvoja je porodica sasvim lepo jela, a naša publika ti aplaudirala. Tada se nisi selio, sada evo pakuješ kofere i to uz trubače i seoskog dobošara da to svima razglasiš.

Ti pričaš da se ovde svakako živi a čujem da se seliš u NJujork. U NJujorku sam preskakao ženicu mojih godina obeznanjenu na stanici metroa, a još mislim da je bila trudna. Biće da nije imala za zdravstveno a u toj tvojoj obećanoj Americi ko nema 10.000 dolara nema ni da živi. Šta ćemu život kad nema za kuću sa bazenom, besni karavan u predgrađu i novi nameštaj svake godine na kredit? To je američki san, a sitnim slovima piše da je baš američki. Portorikanci, Meksikanci, Poljaci, Kinezi i Srbi u tom snu nisu dobrodošli, ali to piše sitnim slovima. Ne zavaravaj se. Ja znam kako je biti dođoš, Nikola. A ti si još ovde navikao i na slavu. Meni u NJujorku u soliterčini u kojoj sam živeo sa tri cimera niko ni od njih nije znao da izgovori ime, bio sam i ostao Piter čak i za brata Slovenca koji je sa nama živeo. Jer tamo se čovek brzo promeni, a kirija je tolika da su komotno mogli da me zovu i Paraskeva, samo da skrpim mesec.

Srbija je svakakva, ali to svakakva nije samo ružno. Naprotiv. Srbija je zemlja u kojoj su kada sam se vratio roditelji rekli “nema veze sine, samo da si nam živ i zdrav”, u Americi kada su me pitali koliko sam težak ne misle na težinu nego na pare. Srbija je zemlja u kojoj mladi ljudi uprkos nemogućem stvaraju nešto. Dižu kutije da bi dizali kredite. Vikendom pevaju i vesele se. Ma, vesele se i radnim danom. Srbija nije ogorčeni krug dvojke. Srbija nije “ako se meni nešto ne sviđa sve je bezvezno, uzaludno”. Srbija je baš prkos. Baš snaga da se može i mora bolje i kad ništa ne ide, a sve se mora.
Vidiš, Nikola, ja volim ovu Srbiju. Voleo sam je i kada sam bio daleko i kada sam se vratio, voleću je i ako opet odem. Jer nije mom životu kriva bila Srbija što sam otišao, niti zla tuđina što sam se vratio. Niti sam kada sam išao pozivao državu na masovno iseljenje po principu “ovaj brod tone”. Ovaj brod je mnogo gore bure i mnogo veća nevremena preveslao. Idi brate gde god hoćeš, daleka ti lepa kuća. Ali nemaš pravo da zato što je tvoje vreme prošlo pričaš mladima da njihovo tek ne dolazi. Srećan put.

Pročitajte OVDE  ko će zameniti Vučića i ko to tvrdi, pogledajte video.

Izvor: mudrolije. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA