Najnovije

KOLINDA PRIMILA NAGRADU, PA OPET PROVOCIRALA: Rođena sam s pogrešne strane Gvozdene zavese!

Predsednica Republike Hrvatske opet je izjavila da se rodila "iza Gvozdene zavese".

Kolinda Grabar Kitarivić (Foto: Jutjub)

- Ne mogu vam opisati koliko mi večerašnji događaj znači - kazala je povodom primanja Fulbrajtove nagrade za životna postignuća, te je – ako je verovati HINA-i – pritom opet izjavila da je bila "devojka rođena s pogrešne strane Gvozdene zavese".

Kolinda Grabar-Kitarović i ranije je znala stranim medijima govoriti o svom traumatičnom detinjstvu "iza Gvozdene zavjese", poput skandala koje je izazivala izjavama o tome da se "u Jugoslaviji nije smela izjašnjavati kao Hrvatica", da "nije mogla da bira između vrsta jogurta", da je "morala da saopštava vlastima koliko će hleba biti potrebno iduće nedelje".

Deo o zabrani nacionalnog izjašnjavanja Hrvatom i Ekspres i niz drugih medija po Hrvatskoj osporili su kao besmislicu opsežnim popisima stanovništva iz SFR Jugoslavije na kojima se Hrvatima uredno izjašnjavalo više od 4 miliona građana. Pa i venčanim listom između Josipa Broza Tita i Jovanke Budisavljević iz 1952. u kojoj se Tito upisao kao "Hrvat".

Deo o traumatičnom detinjstvu sa samo jednom vrstom jogurta Faktograf je osporio kao neistinu, pa i besmislicu s obzirom na to da je o tome govorila kao o navodnom osobnom iskustvu, na osnovu opširnih višedecenijskih dokumenata o mlekarskoj industriji u Jugoslaviji. Ispalo je da je domaća proizvodnja mlekarskih proizvoda tada bila neuporedivo snažnija od domaće danas, pa tako da je bilo i više vrsta različitih čak i voćnih jogurta. Sličnu sudbinu doživela je i njena tvrdnja o hlebu.

Ali, šta sa novom izjavom o rođenju u odnosu na Gvozdenu zavesu? RTL je preneo čak i politički puno dramatičniju verziju izjave predsednice.

- Ne mogu vam opisati koliko mi večerašnji događaj znači', kazala je hrvatska predsednica, istakavši da je bila devojka rođena s 'pogrešne strane Gvozdene zavese' koja je sanjala druga mesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gde se slobodno moglo govoriti i izražavati svoja uverenja, a da se zbog toga ne bude progonjen - verzija je RTL-a.

Ako znamo, da je predsednica rođena 1968. godine u Rijeci, tadašnja SR Hrvatska kao jedna od šest republika SFR Jugoslavije, je li ona zaista rođena "iza" Gvozdene zavese, je li rođena s "prave" ili s "pogrešne" strane? I, ako je možda rođena sa zapadne strane Gvozdene zavese, zar je moguće da predsednica Republike Hrvatske, parlamentarne demokratije koja je i članica EU i članica NATO, smatra da bi istočna strana Gvozdene zavese bila "prava"!? Ona strana po kojoj su ideološku disciplinu i strahovladu uterivali KGB, ŠTASI, Sekuritatea i slične tajne službe? Pa da vidimo kako stvari doista stoje.

Vinston Čerčil lično je bio autor jedne karte sa Gvozdenom zavesom posred Evrope na kojoj je Jugoslavija zaista označena kao jedna od zemalja "iza Gvozdene zavese", odnosno sovjetskog područja uticaja, onoga što će se do 1955. pretvoriti u Varšavski pakt. Po toj karti Rijeka se zaista nalazila iza Gvozdene zavese. Samo, po toj istoj karti iza Gvozdene zavese nalazio se čak i Beč... Jer, to je bila karta iz 1946. i Čerčil je činjenično tačno utvrdio da je i deo Austrije bio u sovjetskoj okupacionoj zoni.

Od 1948. između Tita i Staljina dolazi do dramatičnog političkog raskola i otada se Jugoslavija ubrzano primiče Zapadu, posebno SAD. Koliko su se stvari promenile otada do rođenja Kolinde Grabar Kitarović, pokazuje stanje sa Gvozdenom zavesom kakvo je taj isti Čerčil opisao 1955.

A tek sudbina Hrvatske... Samo nekoliko meseci pre nego što je Čerčil složio svoju kartu, Hrvatska se još zvala Federalnom Državom Hrvatskom, kako je odlučeno na 2. zasedanju ZAVNOH-a. 1946. to je bila NR Hrvatska, a od 1963. SR Hrvatska, federalna jedinica u kojoj se nalazila Rijeka u doba rođenja današnje predsednice. Express.hr je pisao i o tome da je još 1951. general Koča Popović išao u sedište CIA kako bi zatražio, što je i dobio, oružje za obranu od SSSR-a. Express.hr je pisao o načinima na koje je, vrlo brzo nakon raskola Tito-Staljin, Jugoslavija dostavila tada najmoderniji sovjetski MIG koji se srušio na jugoslovenskoj teritoriji i uredno ga poslao SAD na analizu.

Exoress. hr je pisao i o teškoj krizi iz 1971. kada je Leonid Brežnjev iz Moskve zapretio Titu invazijom, osetivši da je Tito slab zbog protesta kojima su se tražile demokratske promene, pa je na to Ričard Nikson lično garantovao Titu da će ga braniti.

Portal se pritom koristio deklasifikovanim dokumentima CIA i iz kancelarije Ričarda Niksona. Pisao je i o srdačnom Kenedijevom dočeku Tita 1963., kada je američki predsednik posebno bio oduševljen Kočom Popovićem.

Pisao je i o vojno-strateškom statusu SFR Jugoslavije skoro celo to vreme praktično u predvorju NATO-a, upravo zbog zajedničke odbrane od pretnje SSSR-a. Pre četiri godine Vašington Post je otkrio da je vođstvo SSSR-a, veliku vojnu vežbu NATO-a 1983, za dlaku pogrešno shvatilo kao nuklearni napad, te je umalo došlo do nesporazuma i nuklearnog rata.

Kakva je bila uloga SFR Jugoslavije po scenariju te vojne vežbe NATO-a iz 1983.? Jugoslavija, tako i Hrvatska u njenom sastavu, bili su deo zapadne alijanse koju bi napao Sovjetski Savez. Konačno, taj isti Vašington Post baš pre nekoliko dana iskoristio je svoju grafiku stanja sa "Gvozdenom zavesom" 1989.

Po ovoj grafici jasno je da je Jugoslavija, pa i Hrvatska kao njen deo, socijalistička zemlja, ali sa zapadne strane Gvozdene zavese. To savršeno odgovara istorijsko političkom položaju Jugoslavije i u doba invazije i okupacije Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968., godine u kojoj je rođena Kolinda Grabar-Kitarović. Tada je Tito bio šokiran invazijom, koliko se može videti iz tadašnjih vesti i dokumenata, u svakom slučaju bio je na strani reformističkog vođe KP Čehoslovačke Aleksandera Dubčeka, kojeg je SSSR srušio, a kojeg je podržavao Zapad.

Drugim rečima, Rijeka kao grad u Hrvatskoj, koja je bila federalna jedinica Jugoslavije, do 1948. bila je s istočne strane Gvozdene zavese, da bi - ako ne već od 1948., onda apsolutno od 1951. - do kraja svog postojanja bila sa zapadne, "prave" strane Gvozdene zavese. Pa kada predsednica Republike Hrvatske govori da je "rođena s pogrešne strane Gvozdene zavese", smatra li da bi joj u životu bilo bolje da je rođena u nekoj od zemalja i Varšavskog pakta ili naprosto ne razume šta je to Gvozdena zavesa? Isto kao što ne razume ni problematiku s jogurtom ili izjašnjavanje Hrvatom u jedinoj republici u SFR Jugoslaviji koja je imala vlastitu himnu, "Lijepu našu" kao i danas, odnosno ono s kruhom... itd.

Pročitajte OVDE  kome to Zaev poručuje da će malo sutra doći na vlast.

Izvor: express. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA