Najnovije

5,000 GRANATA U MINUTI: „Pancir-S1“ pokazao moć svojih topova (VIDEO)

PVO sistem „Pancir-S1“ upotrebljava automatske topove 2A38M izuzetno velike gustine paljbe. Kratkotrajni pritisak operatera na okidač ovih topova, dovodi do toga, da u delovima sekunde ka neprijatelju poleti nekoliko desetina pancirno-zapaljivih, razornih i razorno-obeležavajućih granata u kal.30mm. Efektivni domet ovih topova za uništavanje ciljeva na zemlji dostiže čitavih 5km.

Pancir S (Foto: Jutjub)

„Pancir“ sa svojom elektro-optičkom stanicom, ojačanom termovizijskom kamerom izuzetnog kvaliteta, može da otkrije neprijateljsku živu silu i njegovu oklopnu tehniku kilometrima daleko. Pri tome, za uništenje otkrivenih kopnenih ciljeva on koristi brzometne automatske topove 2A38M izuzetno velike gustine paljbe. Kratkotrajni pritisak operatera na okidač ovih topova, dovodi do toga, da u delovima sekunde ka neprijatelju poleti nekoliko desetina pancirno-zapaljivih, razornih i razorno-obeležavajućih granata u kal.30mm. Efektivni domet ovih topova za uništavanje ciljeva na zemlji dostiže čitavih 5km.

2A38M predstavlja dvocevni protivvazdušni automatski top. On je razvijen na bazi avionskog topa GŠ-30. Top je opremljen jedinstvenim sistemom vodenog hlađenja, čime se obezbeđuju stabilni uslovi koji omogućavaju veliku gustinu vatre. Borbena kadenca jednog topa iznosi čitavih 2500 granata u minuti, a brzina granate na ustima cevi dostiže 1000 m/sek. Efektivni horizontalni domet ovog topa iznosi oko 5000m. U sastav protivvazduhoplovnog kompleksa „Pancir“ ulaze 2 ova topa, čime je borbena kadenca dostigla izuzetnih 5000 granata u minuti.

U okviru raketnih pukova, brigada PVO se nalaze baterije i divizioni „Pancir“ koji imaju zadatak da štite raketne sisteme velikog dometa S-300 i S-400. NJihova osnovna namena je odbrana ovih sistema od protivničkih krstarećih raketa, klasičnih i „pametnih“ avio-bombi, kao i bespilotnih letelica. Međutim, pozicije ovih dosta glomaznih sistema vrlo lako mogu da budu ugrožene i od strane protivničkih diverzantskih grupa. Cela situacija se dodatno usložnjava ako se zna da su danas ove grupe opremljene veoma mobilnim prevoznim sredstvima, kao što su kvadrocikli, specijalni terenski automobili niske siluete „bagi“, na kojima se po pravilu nalaze izuzetno opasne protivoklopne rakete („Kornet“, „Tow“, „Hot“, „Javelin“ i sl.). Ukoliko ovako uvežbane grupe, ostanu neotkrivene i potom uništene, one mogu za tili čas da naprave ogromnu, nepopravljivu štetu.

Rešenje za ovu pretnju sasvim sigurno mogu biti brzometni automatski topovi 2A38M, koji zaista imaju zastrašujuć potencijal. Zahvaljujući potencijalu svoje granate koja ima kalibar od čitavih 30mm (isto tako nešto je imala i naša „Praga“, inače vrlo eksploatisano oruđe u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije koje je ocenjeno najvišom ocenom), posebno se ističe njihova fantastična gustina vatre koja je dovoljna da u jednom rafalu saseče ceo jedan vod neprijateljskih vojnika. Pritom, za ovu municiju većina prirodnih i veštačkih prepreka ne predstavlja neki veliki problem (šuma, stambeni objekti, lakooklopljena borbena tehnika i sl).

Vežba je izvedena na vojnom poligonu Pasuljanske livade

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su juče na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“ bojevom gađanju borbenih sredstava „Pancir-S1“ u okviru Zajedničke taktičke vežbe sa bojevim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“- prenosi zvanični internet portal Vojske Srbije.

„Zahvaljujući sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma, ali i zahvaljujući ogromnom naporu i ministra Šojgua, i svakog pripadnika naše Vojske koji je bio na obuci za upotrebu sistema „Pancir S1“, možemo da kažemo da smo sigurniji i bezbedniji“ – istakao je ministar Vulin dodajući da je reč o oružju koje garantuje dugotrajni mir i da „Pancir S1“ sada postaje deo naoružanja Vojske Srbije.

Rukovodilac vežbe „Slovenski štit 2019“ komandant 250. raketne brigade za prtivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković istakao je da pripadnici te jedinice i kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije zajedno i uspešno izvode drugu etapu ove vežbe.

„To je prva takva vežba jedinica PVO, i ona je od izuzetnog značaja i za našu vojsku i za kolege iz Ruske Federacije. Na ovoj vežbi, uključujući i prvu etapu u Ruskoj Federaciji, mnogo toga smo naučili o novoj tehnici, taktici i upotrebi raketnih sistema, raketnih jedinica za PVD i svima nama u narednom periodu ta iskustva će biti dragocena. Priliku da izvrše svoje bojno gađanje, prvo na ovom sistemu, imali su naši mladi oficiri i podoficiri, koji se obučavaju za artiljerijsko-raketni sistem za PVD „Pancir-S1“. Na ovaj način, 250. raketna brigada značajno unapređuje svoju operativnu sposobnost i nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti sa izvršenjem ovako važnih i značajnih zadataka“ – istakao je general Janković.

U sastavu posluga koje su izvele gađanje, bio je i kapetan Miloš Golubović, pripadnik 250. raketne brigade, koji je istakao da su tokom gađanja po nadzemnom cilju topovskim naouružanjem sve mete uspešno uništene.

„Ovaj zadatak je izuzetno bitan kako za nas, tako i za naše kolege iz Ruske Federacije, zato što smo stekli izuzetno iskustvo koje će nam biti dragoceno u budućim zadacima koje nas očekuju“ – istakao je kapetan Golubović, koji može da se pohvali da je uz stečeno iskustvo, tokom boravka na obuci u Ruskoj Federaciji, postao bogatiji za još jednog člana porodice, jer je dobio drugog sina.

Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov, vežbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocenio je ocenom odlično i dodao da je reč o prvoj ovakvoj obuci sa srpskim kolegama, kao i da je zadovoljan spremnošću naših posluga i zajedničkim radom tokom vežbe.

Za potrebe gađanja, sa aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, dve borbena sredstva „Pancir S1“, sa zajedničkim borbenim poslugama Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije, prebazirane su na intervidovski poligon „Pasuljanske livade“, gde je izvršeno bojno gađanje ciljeva na zemlji.

96K6 „Pancir-S1” je protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada. Efikasan je u svim meteo uslovima bez obzira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu.Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20 km/ visini 15 km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Topovi dejstvuju brzinom 4,800-5,000 granata u minuti. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

Tek sada je jasno zašto je ruska vojska ušla u Siriju, a nije intervenisala u Donbasu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA