Najnovije

SAD JE JASNO, PUTIN BRANI SRBIJU KAO DA JE RUSIJA! Posle dolaska "Pancira" i "S-400" zapadni centri moći u problemu!

Odluka predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina da u Beograd na zajedničku vojnu vežbu pošalje svoj najmoćniji raketni sistem S-400 i da Srbiji po ceni znatno nižoj od tržišne isporuči 'pancir S' definitivno dokazuje spremnost Kremlja da beskompromisno brani svog 'poslednjeg najvažnijeg evropskog saveznika'!

Pancir -S (Foto: Ria)

Ova ocena navodi se u izveštajima NATO obaveštajaca i analitičara koji su proteklog vikenda dostavljeni ambasadama zapadnih zemalja u Beogradu. U njima piše da je Putin celom svetu pokazao da u svakom trenutku u Srbiju može da prebaci jednu ili dve divizije S-400, a da NATO to nikako ne može da spreči.

Najjasnija podrška

Novinari su imali uvid u zaključak poverljivog dokumenta jedne zapadne ambasade u kome se analizira združena vežba Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije "Slovenski štit 2019".

"U noći između srede i četvrtka videli smo da je S-400 prvi put van razmešten van granica Rusije i Belorusije. Nijedna obaveštajna agencija zemalja članica NATO o tome nije imala nikakve podatke. To pokazuje da su zapadne pozicije na Zapadnom Balkanu vrlo tanke i ranjive. S-400 je najsavremeniji raketni sistem koji radarski pokriva teritoriju od 600 kilometara, a može da gađa ciljeve na čak 400 kilometara. To je oružje koje dugoročno bitno menja odnose snaga", navodi se u ovom dokumentu i apeluje na pojačanu diplomatsku i obaveštajnu aktivnost kako bi se Srbija otrgla iz zagrljaja Moskve.

Nabavka sistema PVO je od izuzetnog značaja za bezbednost zemlje i očuvanje mira. Koliko god navedena borbena sredstva bila skupa, uvek će biti mnogo jeftinija od cene koju smo platili prilikom NATO agresije 1999.

- Srbiju u slučaju bilo kakvih pretnji spolja i to svim raspoloživim kapacitetima. Ovo je do sada najjasnija i najkonkretnija Putinova podrška Srbima. Notira se da se zemlja nalazi u prelomnom trenutku rešavanja kosovskog problema i da ovaj gest ruskog lidera bitno komplikuje pozicije Zapada jer Srbija postaje otpornija na bilo kakve ucene ili pritiske. To će umnogome otežati pokušaje da se Beograd privoli da pristane na rešenja koja stižu iz Brisela i Vašingtona - prenosi izvor iz diplomatskih krugova.

Zvanično, NATO je javno saopštio da poštuje suvereno pravo Srbije da bira s kim će da organizuje vojne vežbe i da je to stvar "samo Srbije i samo Rusije".

S druge strane, ruski vojni komentator Viktor Litovkin ocenio je za državnu rusku agenciju TASS da dolazak sistema S-400 i 'Pancira S' pokazuje spremnost Moskve da u svakom trenutku Srbiji pošalje neophodno naoružanje na Zapadni Balkan.

- Nećemo nagađati da li će Srbija kupiti sistem S-400 ili ne, ali ne treba gubiti iz vida da Moskva u svakom trenutku može da prebaci Beogradu jednu ili dve divizije S-400. Logično je da isporuka S-400 treba da ide u kompletu sa sistemom 'Pancir S'. Čini se da postavljeni sistemi S-400, 'Pancir', 'Neva' i 'Kub' u centru Balkana, u vazdušnom prostoru zemlje okružene članicama NATO, svedoči upravo o prijateljskim odnosima dve zemlje... - napominje Litovkin.

Bezbednosna sloboda

Komentarišući sve ovo, profesor dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, kaže za Informer da je Rusija slanjem svog najboljeg sistema u Srbiju pokazala da je spremna da odbrani našu zemlju.

- Slanjem S-400 i 'pancira' Moskva je poručila Srbiji da neće nikome dozvoliti da se poigrava s njenom slobodom i da je prošlo vreme kada su nam neke zapadne zemlje pretile i ucenjivale nas da ispunimo njihove ciljeve na Kosovu. Rusija je svima stavila do znanja da neće nikome dozvoliti da menja volju njenih građana i granice Srbije mimo političkih dogovora. Imamo političku i bezbednosnu slobodu da radimo u svom interesu i veoma čvrste garancije Moskve da nećemo biti ostavljeni na cedilu - ističe Kovač.

Karakteristike S-400 "Trijumf"

* maksimalna brzina pogađanja ciljeva 4.800 m/s
* vreme neophodno da kompleks dođe u dejstvo 5 do 10 min
* domet pogađanja aerodinamičkih letećih ciljeva 400 km
* može da pogodi više od 36 ciljeva
* opseg pokrivenosti radarom 600 km

Karakteristike "Pancira S"

* sistem za odbranu od aviona, krstarećih raketa i bespilotnih letelica
* poseduje 12 projektila i dva automatska topa
* može da napadne do četiri cilja istovremeno
* gađa mete na daljinama od 1,2 do 20 kilometara
* 2012. godine je sistem 'Pancir' uveden u upotrebu

Osnovni cilj prebacivanja sistema S-400 na vojnu vežbu u Srbiji zapravo je uvežbavanje 'plana za odbranu Srbije', pišu ruski mediji.  Pročitajte OVDE   sve detalje.

IZvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA